Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Η Πόλη της Σιωπής (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδόπουλου


Περιγραφή: Στην επαρχιακή πόλη Σόλας του Οντάριο η οκτάχρονη Κλάρα προσπαθεί να μείνει ψύχραιμη, καθώς η έφηβη αδελφή της Ρόουζ έχει φύγει από το σπίτι εδώ και δύο εβδομάδες και από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Οι γονείς της προσπαθούν να δείχνουν ατάραχοι και σε κάθε ερώτηση της μικρής Κλάρα απαντούν καθησυχαστικά. Η αστυνομία έχει ήδη κινητοποιηθεί και αναζητεί τη Ρόουζ σε κάθε σπιθαμή μέσα και έξω από την πόλη.

Η Κλάρα όμως έχει να διαχειριστεί και άλλο ένα απρόσμενο γεγονός: στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Ελίζαμπεθ Όρτσαρντ, εισβάλλει ξαφνικά ένας κύριος που φαίνεται ότι θέλει να εγκατασταθεί εκεί. Η Κλάρα ταράζεται και δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει: ξέρει πως η κυρία Όρτσαρντ βρίσκεται στο νοσοκομείο γιατί είναι άρρωστη. Μάλιστα της έχει εμπιστευτεί τον γάτο της Μόουζες για να τον ταΐζει μέχρι εκείνη να επιστρέψει. Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο άνθρωπος που μένει στο σπίτι της και μετακινεί τα πράγματά της;

Συγγραφέας: Mary Lawson

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

      "Η πόλη της σιωπής" είναι ένα νοσταλγικό, σκοτεινό, μυστηριώδες και ταυτόχρονα αισιόδοξο μυθιστόρημα. Οι βασικοί ήρωες είναι τρεις - η μικρή η Κλάρα, ο Λίαμ και η κυρία Όρτσαρντ- και οι ιστορίες τους συνδέονται μεταξύ τους.

    Το βιβλίο ξεκινά με την αποκάλυψη ότι η αδερφή της Κλάρα, η Ρόουζ, έχει εξαφανιστεί. Βέβαια, γίνεται αμέσως φανερό ότι η αναζήτηση της Ρόουζ βρίσκεται στο παρασκήνιο. Η πλοκή κινείται γύρω από τις ζωές των τριών ηρώων και χτίζεται τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν. Η αφήγηση εναλλάσσεται συνεχώς ανάμεσα στα τρία πρόσωπα και κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μία αγωνία για το τι συνέβη στη Ρόουζ, παρότι το μυστήριο της εξαφάνισής της δεν είναι στο επίκεντρο της ιστορίας. Τα συναισθήματα που νιώθει κανείς όταν το διαβάζει είναι πολλά και διαφορετικά. Αν και φαίνεται ότι κυριαρχεί η θλίψη και η νοσταλγία γι' αυτά που έχουν χαθεί,  το τέλος έχει μία πιο χαρούμενη και αισιόδοξη νότα.

    Η Κλάρα, ο Λίαμ και η κυρία Όρτσαρντ είναι χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών και οι προσωπικότητές τους είναι φαινομενικά αταίριαστες. Παρόλα αυτά, η συγγραφέας καταφέρνει να αναδείξει με τον κατάλληλο τρόπο τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους. Με βάση τις αλληλεπιδράσεις τους, δημιουργεί μία καθηλωτική ιστορία που απορροφά πλήρως τον αναγνώστη.

    Ολοκληρώνοντας, "Η πόλη της σιωπής" είναι ένα βιβλίο κατάλληλο για όσους αγαπούν τις ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή. Θα σας χαρίσει μία όμορφη αναγνωστική εμπειρία, γεμάτη συγκινήσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...