Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Εκεί που Πεθαίνει ο Άνεμος (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περιγραφή: Ένα αξέχαστο ταξίδι στην Ιστορία της Ισπανίας μέσα από τα μάτια ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού.

Ο Όμηρος, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι από μια εύπορη οικογένεια, χάνει τους γονείς του στον εμφύλιο της Ισπανίας. Στην προσπάθειά του να επιβιώσει, καταλήγει σε μια σπηλιά στα σύνορα της Γαλλίας.

Η Χλόη, ένα αδάμαστο κορίτσι, είναι η πρώτη μεταξύ των ανταρτών. Έχει ένα μυστικό καταφύγιο –μια σπηλιά με θησαυρούς– γεμάτη απ’ ό,τι ξεφορτώνεται το ανθρώπινο ποτάμι των αμάχων κι εξόριστων, που μετά την επικράτηση του Φράνκο επιχειρεί τη μεγάλη φυγή προς τα σύνορα της Γαλλίας.

Ακόμα κι αν ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους, ο Όμηρος και η Χλόη θα συνδεθούν με έναν μοναδικό τρόπο, σε μια επικίνδυνη στιγμή της Ιστορίας.

Συγγραφέας: Albert Bertran Bas

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

    Το μυθιστόρημα με τίτλο "Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος" συνδυάζει την ιστορία με το ρομαντικό στοιχείο και έχει μία δόση μυστηρίου. Ο Όμηρος είναι ο κεντρικός ήρωας και διαβάζουμε για τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο συγγραφέας εμπνευσμένος από τις αναμνήσεις του παππού του, έχει δημιουργήσει μία καθηλωτική και άκρως συγκινητική ιστορία. Η πλοκή κινείται γραμμικά στο χρόνο και εστιάζει κυρίως στον Όμηρο, όπου η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη. Παράλληλα, κάποια αποσπάσματα είναι γραμμένα στο τρίτο πρόσωπο και δίνουν προσοχή στη ζωή της Χλόης. Η υπόθεση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δεν εμβαθύνει αποκλειστικά στο ιστορικό κομμάτι, αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους και το πώς βίωσαν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, υπάρχει και η ρομαντική πλευρά του αναγνώσματος που δίνει μία ευχάριστη νότα στην ανάγνωση, παρότι δεν κυλούν όλα ρόδινα. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον αναγνώστη είναι πολλά και διαφορετικά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι περιγραφές προκαλούν ανατριχίλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραφή του Albert Bertran Bas είναι ξεχωριστή, περιγραφική στον κατάλληλο βαθμό και πλούσια από την πλευρά του λεξιλογίου.

    Ο Όμηρος είναι ένας ήρωας βιβλίου που τον νιώθεις κοντά σου από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Το ίδιο ισχύει και τη Χλόη που αποτελεί μία από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Η εξέλιξή τους είναι εμφανής με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης και αυτό δείχνει ότι έχει γίνει σωστά το στήσιμό τους στα πλαίσια της ιστορίας. Όσο αφορά τους υπόλοιπους ήρωες, περιγράφονται ικανοποιητικά, ώστε να παίξουν τον ρόλο τους στις εξελίξεις. Επιπλέον, από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων. Είναι αληθοφανείς και παρεμβάλλονται αρμονικά ανάμεσα στα μέρη της αφήγησης.

    Ολοκληρώνοντας, το "Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος"  είναι ένα μυθιστόρημα που κερδίζει τον αναγνώστη με την ιστορία του και τη γραφή του. Διαβάστε το, αν ψάχνετε για κάτι που θα σας προβληματίσει, θα σας συγκινήσει και θα σας αφήσει με μία γλυκόπικρη αίσθηση στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...