Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Αυτή η Γλυκιά Αρρώστια (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Ντέιβιντ είναι ένας ήσυχος άνθρωπος. Δουλεύει σκληρά όλη την εβδοµάδα και κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτεται τη βαριά άρρωστη µητέρα του – ή τουλάχιστον έτσι νοµίζουν οι γύρω του. Η σπιτονοικοκυρά του ανησυχεί αν θα βρεθεί γυναίκα αντάξιά του, όπως άλλωστε και η αφελής συγκάτοικός του Έφι, καθώς και ο φίλος του ο Γουές, αλλά όλοι τους αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ έχει ήδη βρει την τέλεια γυναίκα, την Άναµπελ. Αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ κάθε Σαββατοκύριακο, αντί για την άρρωστη µητέρα του, επισκέπτεται µόνος τη ζεστή φωλιά που έχει ετοιµάσει για να στεγάσουν τον έρωτά τους µε την Άναµπελ στη Νέα Αγγλία. Αγνοούν την Κατάσταση: ότι η Άναµπελ αρνείται να επισκεφτεί αυτό το σπίτι, γιατί είναι ήδη παντρεµένη µε κάποιον άλλο και έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ένα ελάσσονος σηµασίας εµπόδιο για τον Ντέιβιντ, πράγµα για το οποίο όµως θα πρέπει να πείσει και την Άναµπελ...

Συγγραφέας: Patricia Highsmith

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Αυτή η Γλυκιά Αρρώστια" ανήκει στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ. Είναι ένα μυστηριώδες ανάγνωσμα που εστιάζει στον ανθρώπινο ψυχισμό. Συγκεκριμένα, κέντρο της προσοχής γίνεται ένας άνδρας, ο Ντέιβιντ, και ο παράφορος έρωτάς του για μία κοπέλα, την Άναμπελ. 

    Η γραφή της Patricia Highsmith σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και σε απορροφά στην ανάγνωση. Παρότι είναι ένα βιβλίο γραμμένο μερικές δεκαετίες πριν, είναι αρκετά ευκολοδιάβαστο και η πλοκή του κινείται σχετικά με ταχείς ρυθμούς, με το τέλος να κρύβει μία μικρή ανατροπή. Η ιστορία σε κρατά σε αγωνία, ωστόσο οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Αυτό ίσως συμβαίνει, επειδή η συγγραφέας θέλει να δώσει μεγαλύτερη βάση στον κεντρικό της ήρωα και στον εσωτερικό του κόσμο. Οπότε, ο αναγνώστης στην ουσία διαβάζει τι συμβαίνει από την οπτική του Ντέιβιντ και έρχεται σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

    Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η περιγραφή του κεντρικού χαρακτήρα του βιβλίου και η παρουσίαση της προσωπικότητάς του είναι λεπτομερής. Αυτή η προβολή δεν γίνεται βέβαια με έναν ξερό τρόπο. Η γνωριμία με τον Ντέιβιντ είναι σταδιακή και πολλές πτυχές του χαρακτήρα του γίνονται εμφανείς μέσω των πράξεών του και του τρόπου που σκέφτεται. Οι υπόλοιποι ήρωες περιγράφονται ως το σημείο που χρειάζεται, για να γίνει κατανοητός ο λόγος της συμμετοχής τους στην ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, αλλά προσωπικά δεν δέθηκα ή ταυτίστηκα, ούτε συμπάθησα ιδιαίτερα κάποιον.

    Ολοκληρώνοντας, το "Αυτή η Γλυκιά Αρρώστια" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί για την γραφή του και για τον τρόπο που προσεγγίζει μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα ανθρώπου. Δεν είναι από τα βιβλία που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό και θα σε ενθουσιάσουν, αλλά θα σε αφήσουν με μία ικανοποίηση στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...