Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ένας Άντρας που τον Λένε Ούβε (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Ούβε είναι πενήντα εννέα χρονών και ζει μόνος. Έχει αυστηρές αρχές και μια ρουτίνα που δεν αλλάζει ποτέ. Κάθε μέρα επιθεωρεί τη γειτονιά και ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες που έχει ορίσει ο σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων. Οι γείτονες τον θεωρούν απρόσιτο, ψυχρό και ιδιότροπο. Ο κόσμος τον απογοητεύει διαρκώς, κι εκείνος δεν διστάζει να δείχνει τη δυσαρέσκειά του σε κάθε ευκαιρία.
Μια μέρα οι νέοι θορυβώδεις γείτονες της απέναντι μονοκατοικίας καταστρέφουν το γραμματοκιβώτιό του στην προσπάθειά τους να παρκάρουν ένα τρέιλερ. Κι έτσι αρχίζουν οι καβγάδες, αλλά και μια αναπάντεχη φιλία, που αλλάζει όχι μόνο τη ζωή του Ούβε αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς.

Συγγραφέας: Fredrik Backman

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

    Το "Ένας άντρας που τον λένε Ούβε" είναι ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό μυθιστόρημα που περνάει πολλά μηνύματα ζωής. Ο Ούβε έχει ιδιόρρυθμη προσωπικότητα και αρκετά συχνά έρχεται σε ρήξη με τους συνανθρώπους του. Όταν μετακομίζει κοντά του μία θορυβώδης οικογένεια, αρχίζει να σχηματίζεται μία απροσδόκητη φιλική σχέση μεταξύ τους.

    Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που σου δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων και σε βάζει σε πολλές σκέψεις. Η πλοκή κινείται σε δύο χρόνους και είναι δομημένη με έξυπνο τρόπο. Η υπόθεση αφορά στην ουσία την ιστορία της ζωής του Ούβε. Η ανάγνωση κυλάει αβίαστα και είναι από τα βιβλία που σε συνεπαίρνουν και δεν καταλαβαίνεις πώς περνά η ώρα, καθώς τα διαβάζεις. Επίσης, περνάει πολλά μηνύματα που σχετίζονται με θέματα όπως είναι η αξία της οικογένειας και της φιλίας. Ταυτόχρονα γίνονται αναφορές και σε κοινωνικά ζητήματα που δεν αφορούν αποκλειστικά την Σουηδική κοινωνία, αλλά εμφανίζονται και σε άλλες κοινωνίες.

    Ο Ούβε είναι ένας φαινομενικά "παράξενος" τύπος. Είναι από τους ήρωες βιβλίων που αλλάζεις συχνά γνώμη γι' αυτούς κατά την ανάγνωση. Στο τέλος όμως είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει μία θέση στην καρδιά του κάθε αναγνώστη. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες περιγράφονται ολοκληρωμένα και έχουν επίσης προσωπικότητες έντονες με τουλάχιστον ένα στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

    Ολοκληρώνοντας, το "Ένας άντρας που τον λένε Ούβε" είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί. Ειδικά οι αναγνώστες που προτιμούν τα κοινωνικά μυθιστορήματα θα το απολαύσουν στο έπακρο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Η Γυναίκα της Βιβλιοθήκης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το Τσάλκοτ, το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, δουλεύοντας στην ίδια βιβλιοθήκη. Ντροπαλή και μοναχική, η τριαντάχρονη κοπέλα προτιμά να περνά τον χρόνο της παρέα με τα αγαπημένα της βιβλία παρά να βγει έξω στον κόσμο.

Όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει τα σχέδιά του να κλείσει τη βιβλιοθήκη, ο κόσμος της Τζουν καταρρέει. Μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων δημιουργεί την ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο παλιός συμμαθητής της Άλεξ Τσεν επιστρέφει στο χωριό και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει.

Θα καταφέρει η Τζουν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της και να σώσει το μόνο μέρος στο οποίο έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις;
Τα βιβλία σημαίνουν τόσο πολλά για κείνη, είναι όμως πρόθυμη να κάνει αλλαγές στη ζωή της και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις;
Πολεμώντας για την πολυαγαπημένη της βιβλιοθήκη, ίσως καταφέρει να σώσει και τον εαυτό της.

Συγγραφέας: Φρέγια Σάμπσον

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

    "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρική ηρωίδα μία κοπέλα που εργάζεται στην βιβλιοθήκη ενός μικρού χωριού της Αγγλίας, την Τζουν Τζόουνς. Είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που προσφέρει μία όμορφη αναγνωστική εμπειρία σε κάθε αναγνώστη, ιδιαίτερα στους φανατικούς βιβλιοφάγους.

    Είναι ένα βιβλίο με απλή γραφή που διαβάζεται εύκολα. Η ιστορία είναι γλυκιά, συγκινητική και ενδιαφέρουσα. Η πλοκή ρέει με κανονικούς ρυθμούς και δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να "κολλάει". Η υπόθεση δεν είναι πρωτότυπη, ωστόσο καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις αυτού που διαβάζει. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει το βιβλίο και τα κοινωνικά ζητήματα που πραγματεύεται. Ένα στοιχείο που για πολλούς θεωρείται κάτι το αρνητικό είναι ότι περιλαμβάνει αρκετά κλισέ. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την άποψη που σχηματίζεις, καθώς το διαβάζεις.

    Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι όλοι τους καλογραμμένοι και έχουν έντονες προσωπικότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μία ομάδα αξιομνημόνευτων ηρώων που σου μένουν χαραγμένοι στο μυαλό. Κεντρική ηρωίδα είναι η Τζουν Τζόουνς, η οποία είναι βοηθός βιβλιοθηκάριος. Είναι μία συνεσταλμένη κοπέλα που γίνεται αγαπητή στον αναγνώστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζουν εξέλιξη από την αρχή μέχρι το τέλος, ειδικά η Τζουν.

    Γενικά, "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης" είναι αυτό που αποκαλούμε "ένα βιβλίο για τα βιβλία". Θα σας προξενήσει έντονα συναισθήματα και θα σας αφήσει μία γλυκιά αίσθηση στο τέλος. Θα αρέσει σίγουρα σε όσους λατρεύουν τα βιβλία.

 

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Το Κουτί (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Σπαθιά διαπερνάνε ένα ξύλινο κουτί και το πτώµα µιας γυναίκας που βρίσκεται µέσα του. Η αστυνοµία αναρωτιέται: Πρόκειται για ένα µαγικό κόλπο που πήγε στραβά ή για µια ειδεχθή δολοφονία; Η αστυνοµικός Μίνα Νταµπίρι της αστυνοµίας της Στοκχόλµης επιστρατεύει τον Βίνσεντ Βάλντερ, Μέγα Πνευµατιστή και ειδικό στη γλώσσα του σώµατος και τη µαγεία. Όταν ο Βίνσεντ ανακαλύψει τον ρωµαϊκό αριθµό τρία χαραγµένο στον µηρό του θύµατος θα συνειδητοποιήσουν ότι στην πραγµατικότητα κυνηγάνε έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο πρέπει να σταµατήσουν πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα πτώµατα.
Αλλά και η Μίνα και ο Βίνσεντ έχουν τα δικά τους σκοτεινά µυστικά. Το παρελθόν του πνευµατιστή φαίνεται πως συνδέεται µε όσα συµβαίνουν και τώρα πια πρέπει να βιαστούν. Πρέπει να είναι ένα βήµα πριν τον δολοφόνο. Να κατανοήσουν τι συµβαίνει µέσα στο µυαλό του, για να µπορέσουν να τον σταµατήσουν.

Συγγραφείς: Camilla Lackberg, Henrik Fexeus

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

     "Το Κουτί" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστικό δίδυμο την αστυνομικό Μίνα Νταμπίρι και τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ. Ο Βίνσεντ καλείται να βοηθήσει την αστυνομία να εξιχνιάσει μία φρικιαστική δολοφονία.

    Η αρχή της ιστορίας είναι πολύ δυνατή, σε βάζει αμέσως στην υπόθεση και η πλοκή κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, στη συνέχεια αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες από όσες είναι απαραίτητο για την προώθηση των εξελίξεων και η ροή της αφήγησης είναι πιο αργή. Η γραφή είναι κινηματογραφική και περιγραφική στον βαθμό που χρειάζεται. Επίσης, οι διάλογοι βρίσκονται σε ισορροπία με τα κομμάτια της αφήγησης και είναι καλογραμμένοι. Σαν βιβλίο διαβάζεται με ενδιαφέρον, παρά την "κοιλιά" που δημιουργείται στα μισά, ενώ το γεμάτο δράση και σασπένς ανατρεπτικό τέλος αποζημιώνει τον αναγνώστη.

    Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται ολοκληρωμένα και χωρίς παραλείψεις, ακόμη και όσοι δεν είναι βασικοί ήρωες και ηρωίδες. Η Μίνα και ο Βίνσεντ έχουν ιδιόρρυθμες προσωπικότητες που σου μένουν στο μυαλό. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τους συμπαθήσει ο κάθε αναγνώστης, αλλά είναι από αυτούς που δεν περνούν αδιάφοροι και είναι εύκολο να σχηματίσεις μία γνώμη γι' αυτούς. 

    Ολοκληρώνοντας, "Το Κουτί" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σου δημιουργεί ανάμεικτες εντυπώσεις.  Αυτά που θα κερδίσουν όποιον το διαβάσει είναι η ιστορία και οι χαρακτήρες του, αν και υστερεί λίγο από άποψη πλοκής.

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...