Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Η Γυναίκα της Βιβλιοθήκης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το Τσάλκοτ, το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, δουλεύοντας στην ίδια βιβλιοθήκη. Ντροπαλή και μοναχική, η τριαντάχρονη κοπέλα προτιμά να περνά τον χρόνο της παρέα με τα αγαπημένα της βιβλία παρά να βγει έξω στον κόσμο.

Όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει τα σχέδιά του να κλείσει τη βιβλιοθήκη, ο κόσμος της Τζουν καταρρέει. Μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων δημιουργεί την ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο παλιός συμμαθητής της Άλεξ Τσεν επιστρέφει στο χωριό και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει.

Θα καταφέρει η Τζουν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της και να σώσει το μόνο μέρος στο οποίο έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις;
Τα βιβλία σημαίνουν τόσο πολλά για κείνη, είναι όμως πρόθυμη να κάνει αλλαγές στη ζωή της και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις;
Πολεμώντας για την πολυαγαπημένη της βιβλιοθήκη, ίσως καταφέρει να σώσει και τον εαυτό της.

Συγγραφέας: Φρέγια Σάμπσον

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

    "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρική ηρωίδα μία κοπέλα που εργάζεται στην βιβλιοθήκη ενός μικρού χωριού της Αγγλίας, την Τζουν Τζόουνς. Είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που προσφέρει μία όμορφη αναγνωστική εμπειρία σε κάθε αναγνώστη, ιδιαίτερα στους φανατικούς βιβλιοφάγους.

    Είναι ένα βιβλίο με απλή γραφή που διαβάζεται εύκολα. Η ιστορία είναι γλυκιά, συγκινητική και ενδιαφέρουσα. Η πλοκή ρέει με κανονικούς ρυθμούς και δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να "κολλάει". Η υπόθεση δεν είναι πρωτότυπη, ωστόσο καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις αυτού που διαβάζει. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει το βιβλίο και τα κοινωνικά ζητήματα που πραγματεύεται. Ένα στοιχείο που για πολλούς θεωρείται κάτι το αρνητικό είναι ότι περιλαμβάνει αρκετά κλισέ. Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την άποψη που σχηματίζεις, καθώς το διαβάζεις.

    Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι όλοι τους καλογραμμένοι και έχουν έντονες προσωπικότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μία ομάδα αξιομνημόνευτων ηρώων που σου μένουν χαραγμένοι στο μυαλό. Κεντρική ηρωίδα είναι η Τζουν Τζόουνς, η οποία είναι βοηθός βιβλιοθηκάριος. Είναι μία συνεσταλμένη κοπέλα που γίνεται αγαπητή στον αναγνώστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι χαρακτήρες παρουσιάζουν εξέλιξη από την αρχή μέχρι το τέλος, ειδικά η Τζουν.

    Γενικά, "Η γυναίκα της βιβλιοθήκης" είναι αυτό που αποκαλούμε "ένα βιβλίο για τα βιβλία". Θα σας προξενήσει έντονα συναισθήματα και θα σας αφήσει μία γλυκιά αίσθηση στο τέλος. Θα αρέσει σίγουρα σε όσους λατρεύουν τα βιβλία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...