Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ένας Άντρας που τον Λένε Ούβε (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Ούβε είναι πενήντα εννέα χρονών και ζει μόνος. Έχει αυστηρές αρχές και μια ρουτίνα που δεν αλλάζει ποτέ. Κάθε μέρα επιθεωρεί τη γειτονιά και ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες που έχει ορίσει ο σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων. Οι γείτονες τον θεωρούν απρόσιτο, ψυχρό και ιδιότροπο. Ο κόσμος τον απογοητεύει διαρκώς, κι εκείνος δεν διστάζει να δείχνει τη δυσαρέσκειά του σε κάθε ευκαιρία.
Μια μέρα οι νέοι θορυβώδεις γείτονες της απέναντι μονοκατοικίας καταστρέφουν το γραμματοκιβώτιό του στην προσπάθειά τους να παρκάρουν ένα τρέιλερ. Κι έτσι αρχίζουν οι καβγάδες, αλλά και μια αναπάντεχη φιλία, που αλλάζει όχι μόνο τη ζωή του Ούβε αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς.

Συγγραφέας: Fredrik Backman

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

    Το "Ένας άντρας που τον λένε Ούβε" είναι ένα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό μυθιστόρημα που περνάει πολλά μηνύματα ζωής. Ο Ούβε έχει ιδιόρρυθμη προσωπικότητα και αρκετά συχνά έρχεται σε ρήξη με τους συνανθρώπους του. Όταν μετακομίζει κοντά του μία θορυβώδης οικογένεια, αρχίζει να σχηματίζεται μία απροσδόκητη φιλική σχέση μεταξύ τους.

    Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που σου δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων και σε βάζει σε πολλές σκέψεις. Η πλοκή κινείται σε δύο χρόνους και είναι δομημένη με έξυπνο τρόπο. Η υπόθεση αφορά στην ουσία την ιστορία της ζωής του Ούβε. Η ανάγνωση κυλάει αβίαστα και είναι από τα βιβλία που σε συνεπαίρνουν και δεν καταλαβαίνεις πώς περνά η ώρα, καθώς τα διαβάζεις. Επίσης, περνάει πολλά μηνύματα που σχετίζονται με θέματα όπως είναι η αξία της οικογένειας και της φιλίας. Ταυτόχρονα γίνονται αναφορές και σε κοινωνικά ζητήματα που δεν αφορούν αποκλειστικά την Σουηδική κοινωνία, αλλά εμφανίζονται και σε άλλες κοινωνίες.

    Ο Ούβε είναι ένας φαινομενικά "παράξενος" τύπος. Είναι από τους ήρωες βιβλίων που αλλάζεις συχνά γνώμη γι' αυτούς κατά την ανάγνωση. Στο τέλος όμως είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει μία θέση στην καρδιά του κάθε αναγνώστη. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες περιγράφονται ολοκληρωμένα και έχουν επίσης προσωπικότητες έντονες με τουλάχιστον ένα στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

    Ολοκληρώνοντας, το "Ένας άντρας που τον λένε Ούβε" είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί. Ειδικά οι αναγνώστες που προτιμούν τα κοινωνικά μυθιστορήματα θα το απολαύσουν στο έπακρο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...