Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Οι Ζωές Απέναντι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Πώς γίνεται ένα σπίτι το καταφύγιό σου;
Η Εύα και ο Εντ μόλις μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη και αρχίζουν μια νέα ζωή στο διαμέρισμα 7Α. Αυτή η μεγάλη αλλαγή λογικά θα προκαλούσε χαρά, αλλά η Εύα νιώθει μπερδεμένη και μόνη…
Πώς γίνεται ένας γείτονας φίλος;

Η Βάιολετ μένει στο κτίριο εδώ και δεκαετίες, όμως κρατά αποστάσεις, μέχρι που η μοναξιά της Εύας αγγίζει την καρδιά της, και μια δυνατή φιλία ανθίζει.

Πώς γίνεται μια σύζυγος ερωμένη;
Ο Τζέισον του 6Α δεν είναι πια σίγουρος πως αγαπά τη γυναίκα του, όμως έχει ερωτευτεί τη Ρέιτσελ του 6Β.

Πώς γίνεται η κοπέλα της διπλανής πόρτας
η γυναίκα των ονείρων σου;
Όταν ο Τζάκσον γνωρίζει την Έμιλυ από το 3Α, έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή του. Την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, όμως χρειά­ζεται τη βοήθεια της Σάρλοτ, της ντροπαλής και ρομαντικής ενοίκου του 2Α, για να μπορέσει να κατακτήσει την καρδιά της.

Όνειρα γίνονται αληθινά, καρδιές ραγίζουν και κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος όταν μυστικά και επιθυμίες, που κρύβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, βγαίνουν τελικά στο φως.

Συγγραφέας: Ελίζαμπεθ Νομπλ

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

    "Οι Ζωές Απέναντι" είναι ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα που αφηγείται τις ιστορίες των ενοίκων μίας πολυκατοικίας στη Νέα Υόρκη. Εστιάζοντας σε άλλους χαρακτήρες περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον για ανάγνωση και να προσφέρει ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι.

     Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και γίνεται εναλλαγή στα πρόσωπα που επικεντρώνεται η πλοκή αρκετά συχνά. Αυτό αυξάνει τους ρυθμούς που ρέει η ιστορία και δεν γίνεται μονότονη ή κουραστική. Υπάρχουν διάφορα κοινωνικά θέματα, στα οποία γίνεται αναφορά, αν και θα μπορούσε να γίνει μία ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος. Επίσης, η αναπαράσταση της καθημερινότητας των χαρακτήρων περιλαμβάνει πολλά κλισέ. Αυτό είναι άξιο αναφοράς, καθώς κάποιοι αναγνώστες δεν τα προτιμούν. Η γραφή της συγγραφέα είναι απλή, χωρίς περιττολογίες, κάτι που δε στέκεται εμπόδιο στο να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο τους ήρωες και τον χώρο των εξελίξεων.

    Οι χαρακτήρες του βιβλίου ποικίλλουν και ο καθένας που το διαβάζει θα βρει κάποιον για να ταυτιστεί μαζί του. Οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζονται ολοκληρωμένα και οι ιστορίες τους έχουν σωστό κλείσιμο. Ωστόσο, σε κάποιους άλλους δε δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και θα μπορούσε να δοθεί ένα πιο λεπτομερές τέλος στην ιστορία τους. Βέβαια, δεν είναι δυνατό να γραφούν ολοκληρωμένες ιστορίες για τόσους ήρωες ταυτόχρονα και η συγγραφέας επιλέγει σίγουρα αυτούς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τέλος, τα πολλά πρόσωπα μπορεί να σας μπερδέψουν στην αρχή, αλλά όσο κυλάει η ανάγνωση αυτό αλλάζει. Βοηθητική είναι και η σύντομη περιγραφή και παρουσίαση τους στην αρχή, στην οποία μπορεί να ανατρέξει ο αναγνώστης οποιαδήποτε στιγμή.

    Γενικά, "Οι Ζωές Απέναντι" είναι ένα ανάγνωσμα που θα σας γεμίσει συναισθήματα και σε κάποιες στιγμές θα σας εκπλήξει. Είναι ένα βιβλίο κατάλληλο για να περάσει ευχάριστα και χαλαρά η ώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Οι Επιβάτες της Αποβάθρας 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ποτέ δεν μιλάμε σε αγνώστους στο τρένο. Αυτός είναι ο κανόνας. Τι θα γινόταν όμως αν τον παραβαίναμε...