Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Το Τετράδιο των Συνταγών (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Ο Ανρί, ιδιοκτήτης ενός µικρού παραδοσιακού µπιστρό σε µια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, είναι ένας ασυναγώνιστος µάγειρας, που προσφέρει γαστριµαργικές απολαύσεις µε τα πιο απλά υλικά. Δε θέλει όµως ο γιος του ο Ζυλιέν να ακολουθήσει το επάγγελµά του, ούτε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αν και ποτέ δεν του έχει εξηγήσει γιατί. Όπως ακριβώς δεν του είπε ποτέ ούτε γιατί τους εγκατέλειψε η µητέρα του Ελέν πριν από τριάντα χρόνια. Όταν ο Ανρί πέφτει σε κώµα, ο Ζυλιέν, που περνά ώρες κοντά του, κρατώντας του το χέρι, θυµάται το χαµένο τετράδιο των συνταγών του πατέρα του, όπου τον έβλεπε, από τα παιδικά του χρόνια, να σηµειώνει τις συνταγές και τα µυστικά της κουζίνας του. Ο Ζυλιέν είναι αποφασισµένος να βρει αυτό τον τελευταίο σύνδεσµο µε τον πατέρα του. Θα µπορέσουν άραγε τα µυστικά της µαγειρικής να τον βοηθήσουν επιτέλους να καταλάβει και τα µυστικά που έχει κρατήσει ο Ανρί όλα αυτά τα χρόνια;

Συγγραφέας: Ζακύ Ντυράν

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο.* 

    "Το Τετράδιο των Συνταγών" είναι ένα γλυκό και νοσταλγικό μυθιστόρημα που σε γεμίζει με όμορφες εικόνες και συναισθήματα. Ο Ζυλιέν θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, Ανρί, και να γίνει μάγειρας. Ο Ανρί όμως δε συμφωνεί με αυτό και κρατάει για τον εαυτό του τους λόγους. Ως ενήλικας ο Ζυλιέν θυμάται ένα τετράδιο, όπου ο πατέρας του κατέγραφε τις συνταγές του. Αποφασίζει να το αναζητήσει, καθώς είναι κάτι που θα του μείνει ως ενθύμιο από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Η αναζήτηση αυτή του επιφυλάσσει εκπλήξεις.

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο. Η πλοκή είναι γρήγορη και καλοδουλεμένη, καθώς δεν σε μπερδεύουν οι συχνές χρονικές εναλλαγές. Για την αφήγηση της ιστορίας γίνεται χρήση του δεύτερου ενικού προσώπου, κάτι που δεν είναι εύκολο να πετύχει και δε συμβαίνει συχνά. Ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει σωστά την ιστορία με την δευτεροπρόσωπη αφήγηση και το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον και συγκινητικό ανάγνωσμα. Το βασικό θέμα που πραγματεύεται είναι οι οικογενειακές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα η σχέση ανάμεσα σε πατέρα και γιο, η οποία χαρακτηρίζεται σε αυτήν την περίπτωση από δυνατά συναισθήματα και αναπόφευκτες συγκρούσεις. Πάντως η αποτύπωσή της στο χαρτί είναι πετυχημένη.

    Ο Ζυλιέν είναι από τους χαρακτήρες που τους νιώθεις κατευθείαν κοντά σου. Κατανοείς εύκολα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις του. Είναι ένας προσιτός και ρεαλιστικός λογοτεχνικός ήρωας. Ο Ανρί είναι εξίσου καλογραμμένος. Μας περιγράφεται μέσα από τα μάτια του γιου του, οπότε η άποψη που σχηματίζεις για αυτόν επηρεάζεται αρκετά από αυτό. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους  παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο αφήγησης και αυτό είναι ένα από τα δυνατότερα στοιχεία του βιβλίου.

    Γενικά, "Το Τετράδιο των Συνταγών" είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Θα σας κρατήσει καλή συντροφιά και θα σας προσφέρει ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...