Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Ο Φρουρός (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:
Δεκέμβριος, 2011.

Σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, έγκλημα και πολιτική ίντριγκα ο Φρουρός αρχίζει με τον Αχιλλέα, έναν πρώην αξιωματικό της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών και νυν προσωπικό σωματοφύλακα ενός βαθύπλουτου πολιτικού. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ο αδίστακτος και διεφθαρμένος πολιτικός κάνει τα σχέδιά του για να παγιώσει τη δύναμή του στον πολιτικό κόσμο.

Οι εχθροί του είναι πολλοί και θα έκαναν τα πάντα για να τον σταματήσουν από το να γίνει πρωθυπουργός. Θέλουν μόνο ένα άτομο μέσα από τον στενό του κύκλο. Μόνο ένα άτομο να πάρουν με το μέρος τους.

Και όταν ο Αχιλλέας βρίσκεται ξαφνικά να χρωστάει μια περιουσία σε ένα βίαιο και παρορμητικό αφεντικό της νύχτας, η ευκαιρία πια είναι ξεκάθαρη. Δίχως επιλογές, ο Αχιλλέας συμφωνεί να συμμετάσχει στο σχέδιό τους. Η ενοχή όμως για τις πράξεις του, τον οδηγεί στον αλκοολισμό και την κοινωνική απομόνωση.

Μισομεθυσμένος, μακριά από τον καλό εαυτό του, ξυπνάει μια μέρα και βλέπει ότι όλη η χώρα είναι σε χάος. Ο λόγος: μια απαγωγή έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλη την Ελλάδα. Μια απαγωγή που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ιστορίας.

Συγγραφέας: Νίκος Καλπάκης

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πηγή για το αντίτυπο.*

    "Ο Φρουρός" του Νίκου Καλπάκη είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με μπόλικη δράση και σασπένς. Ο Αχιλλέας είναι αστυνομικός και σωματοφύλακας ενός πλούσιου πολιτικού με μεγάλες βλέψεις. Μετά από διάφορα περιστατικά, βρίσκεται μπλεγμένος χωρίς να το θέλει στην απαγωγή ενός παιδιού.

    Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι το τέλος. Η πλοκή δεν είναι απλοϊκή, αλλά έχει μια περιπλοκότητα που όμως δεν μπερδεύει αυτόν που διαβάζει το βιβλίο. Ο ρυθμός της είναι άλλοτε γρήγορος και άλλοτε πιο αργός. Οι εξελίξεις δεν μένουν στάσιμες. Αντίθετα η ιστορία είναι πλούσια σε γεγονότα. Η γραφή είναι απλή, με ζωντανές περιγραφές και παραστατικούς διαλόγους. Η ανάγνωση κυλάει αβίαστα και το μυστήριο που χαρακτηρίζει την υπόθεση, την κάνει ακόμη πιο συναρπαστική.

    Ο Αχιλλέας είναι ένας κεντρικός ήρωας με πολλά "προβλήματα". Δεν είναι από τους ωραιοποιημένους χαρακτήρες βιβλίων. Έχει αρκετές αδυναμίες και πάθη, ωστόσο δεν φαίνεται αντιπαθητικός στα μάτια των αναγνωστών. Η παρουσίασή του είναι πλήρης και είναι εύκολο να κατανοήσεις τις πράξεις του και τη συμπεριφορά του. Οι δευτερεύοντες ήρωες περιγράφονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά και είναι καλοστημένοι ως προς το ρόλο τους στην εξέλιξη της ιστορίας.

    Γενικά, "Ο Φρουρός" είναι αστυνομικό θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί. Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον η περιγραφή του, τότε σίγουρα θα σας ικανοποιήσει και θα σας ευχαριστήσει η ανάγνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...