Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό (Κριτική Ταινίας)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Κάτω η πατριαρχία. Ζήτω οι επαναστάτριες. Παίρνει θέση, βρίσκει τη φωνή της και πυροδοτεί μία εξέγερση στο σχολείο.

Πρωταγωνιστούν: Hadley RobinsonLauren TsaiAlycia Pascual-Pena

Βαθμολογία: 7.5/10 

   Η ταινία "Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό" είναι μία σύγχρονη εφηβική κομεντί που φέρνει μία πνοή φρεσκάδας στο είδος. Η Βίβιαν είναι μαθήτρια Λυκείου και δε συνηθίζει να υψώνει τη φωνή της, ακόμη και όταν την ενοχλούν. Μια μέρα βρίσκει ένα κουτί με παλιά πράγματα της μητέρας της και μαθαίνει ότι η έφηβη μαμά της ήταν επαναστάτρια. Αυτό την κινητοποιεί και την κάνει να αναλάβει δράση, ώστε να φέρει την αλλαγή στο σχολείο της. Τυπώνει ένα μικρό περιοδικό-χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της- και με αυτόν τον τρόπο ξεκινά ένα φεμινιστικό κίνημα στο Λύκειο, όπου φοιτεί.

   Η ταινία εστιάζει στο πώς αντιμετωπίζονται οι μαθήτριες και οι μαθητές καθημερινά στο σχολείο σε διάφορα θέματα, από τον τρόπο ντυσίματος μέχρι το ποια θα είναι η τιμωρία τους. Οι διαφορές στην αντιμετώπιση ανάλογα με το φύλο, γίνεται αισθητή από την αρχή και στη συνέχεια αποκαλύπτονται και τα εμπόδια που συναντούν τα κορίτσια αυτού του κινήματος, προσπαθώντας να φέρουν την αλλαγή. Είναι φανερό λοιπόν πώς πραγματεύεται σημαντικά ζητήματα, με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι ο σεξισμός στα πλαίσια του σχολείου. Η παρακολούθηση της ταινίας είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ευχάριστη, αλλά ο θεατής βιώνει και αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός. Η πλοκή εξελίσσεται γραμμικά και δεν έχει ανατροπές, αφού αυτός δεν είναι και ο σκοπός της ταινίας, δηλαδή ο εντυπωσιασμός με το στοιχείο της έκπληξης. Στόχος της είναι να ενημερώσει και να περάσει μηνύματα στους θεατές.

   Η πρωταγωνίστρια Hadley Robinson, η οποία υποδύεται την 17χρονη Vivian, αποδίδει με αρκετά καλό τρόπο τον γεμάτο αντιθέσεις χαρακτήρα της Vivian. Όσο αφορά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, η ομάδα των κοριτσιών που αποτελούν τα μέλη του φεμινιστικού κινήματος είναι διαφορετικές μεταξύ τους και με αυτόν τον τρόπο αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, οπότε πιθανόν να υπάρξει ταύτιση των  θεατών με κάποια από αυτά. Σημαντικό είναι ότι υπάρχει μία εξέλιξη των χαρακτήρων προς το καλύτερο, όσο προχωρά η ταινία.

   Γενικά, το "Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό" είναι μία ανάλαφρη ταινία που όμως έχει μεγάλης σημασίας θεματολογία. Απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν και μεγαλύτεροι ενήλικες.  Αξίζει να την δείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...