Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ανεμοδαρμένα Ύψη (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Μπορούσε μια κοπέλα να έχει γράψει ένα τέτοιο βιβλίο; Πολλοί αναγνώστες έθεσαν αυτό ακριβώς το ερώτημα αφού διάβασαν τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ, όχι μόνο στην εποχή της αλλά και αργότερα. Ένα σκοτεινό, παθιασμένο, αγωνιώδες και άκρως συναρπαστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στην καρδιά της βικτοριανής Αγγλίας, στις άγριες ερημιές του βορρά, σε τόπους στοιχειωμένους. Ένας λυσσαλέος έρωτας κυριαρχεί, αυτός ανάμεσα στην τρυφερή, μα και ατίθαση, επαναστατική Κάθριν, και στον απόκοσμο, τραχύ Χίθκλιφ, με τα φαντάσματα των δύο εραστών να κατατρύχουν όσους επισκέπτονται τους τόπους τους. Η σύγκρουση ανάμεσα στον πολιτισμό (με την καταπίεση και την υποκρισία του, αλλά και τη δική του βία) και στην ανεξέλεγκτη φύση είναι επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του μυθιστορήματος, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από την εποχή του. Όταν, μάλιστα, πρωτοκυκλοφόρησε, στα μέσα του 19ου αιώνα, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και διαφωνίες, σόκαρε και τάραξε τα νερά. Σήμερα όμως θεωρείται ένα αδιαφιλονίκητο κλασικό ανάγνωσμα με έναν ανέλπιστα μοντέρνο, νεωτερικό αέρα να το διαπερνά. Εξ ου και τα Ανεμοδαρμένα Ύψη ενέπνευσαν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μιούζικαλ, μπαλέτα, όπερες, σκετς από τους Μόντι Πάιθον αλλά και τραγούδια από την Κέιτ Μπους.

Συγγραφέας: Έμιλι Μπροντέ

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.*

    Τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα που η ιστορία του εξελίσσεται στη βικτωριανή Αγγλία. Είναι ένα "σκοτεινό" βιβλίο που σε συνεπαίρνει όταν το διαβάζεις, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι ήρωες της ιστορίας. Κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Χίθκλιφ και η Κάθριν, οι οποίοι βιώνουν έναν "δυνατό" και ανεκπλήρωτο έρωτα, αλλά και και κάποιοι από τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών Έρνσο και Λίντον που έχουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.

   Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που περιλαμβάνει καλογραμμένα κομμάτια αφήγησης και όμορφες περιγραφές του τοπίου. Η αφήγηση γίνεται από την κυρία Ντιν-υπηρέτρια των δύο οικογενειών- προς τον κύριο Λόκγουντ -νοικάρης του Χίθκλιφ-, οι οποίοι δεν είναι κεντρικοί ήρωες. Αυτό δε συναντάται συχνά σε μυθιστορήματα και είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αυτή η ιδιαιτερότητα στην αφήγηση σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι δίπλα στην κυρία Ντιν και σου περιγράφει άμεσα τα γεγονότα. Η ιστορία δεν κρύβει εκπλήξεις, αλλά σου κρατά το ενδιαφέρον και σε ορισμένα σημεία σου δημιουργεί μία αίσθηση αγωνίας. Παράλληλα, δε λείπει και το μεταφυσικό στοιχείο, αφού γίνονται αναφορές στην ύπαρξη φαντασμάτων, κάτι που κάνει την αναγνωστική εμπειρία ακόμη πιο συναρπαστική.

   Ο τρόπος που σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες σε αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα από τα στοιχεία του που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Δεν δίνεται μεγάλη έμφαση στα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ο Χίθκλιφ παρουσιάζεται σκληρός και απόμακρος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι περιγράφονται ως αντί-ήρωες.

   Γενικά, τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα που η φήμη του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Είναι ίσως και από τα αναγνώσματα που μπορείς να τα διαβάσεις πολλές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Η Εκδίκηση του Κριού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου  Περιγραφή: Η ξαφνική επιστροφή του Μπρόγκαν Ράμσεϊ στη ζωή της Λίντια ντε Χάβιλαντ θα αλλάξει για πάντα τα δεδ...