Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

18 Σκαλιά (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Μία συμφωνία «Σαββατοκύριακου» για τον Τζούλιαν και την Ολίβια, της μεσοτοιχίας του ισογείου. Ένας γάμος μεταξύ αγνώστων για τον Κάρτερ και την Έμμα, του δευτέρου ορόφου.
Ενοχλητική μουσική, ένας σκύλος και οι προσωπικές σχέσεις των ενοίκων του κτιρίου της οδού Beacon 59. Ανάμεσα σε κάθε όροφο, 18 σκαλιά τούς χωρίζουν – ή τους ενώνουν.

Τζούλιαν – Ολίβια

Τα συστατικά μίας επιτυχημένης συμφωνίας:
 
Μένουμε στους όρους της.
 
Δεν συζητάμε γι’ αυτήν όταν βρισκόμαστε.
 
Δεν ερωτευόμαστε. Επαναλαμβάνω: Δεν ερωτευόμαστε.

 Κάρτερ – Έμμα

Πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός διημέρου στο Βέγκας:

Πίνεις πολύ και παίζεις ακόμα περισσότερο.

Ξυπνάς με πονοκέφαλο και αναρωτιέσαι τι έγινε το προηγούμενο βράδυ.

Παίρνεις τηλέφωνο τον δικηγόρο σου, ώστε να ακυρώσεις τον γάμο.

Συγγραφέας: Τατιάνα Τζινιώλη

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

   Τα "18 Σκαλιά" είναι ένα σύγχρονο ρομαντικό  μυθιστόρημα που περιλαμβάνει δύο ερωτικές ιστορίες. Κεντρικοί ήρωες είναι οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας στη Βοστώνη. Το πρώτο μέρος αφορά την ιστορία του Τζούλιαν και της Ολίβια, το δεύτερο του Κάρτερ και της Έμμα, ενώ στο τρίτο μέρος υπάρχει εναλλαγή ανάμεσα στις ιστορίες των δύο ζευγαριών. 

   Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο με όμορφες περιγραφές που πλαισιώνουν τις ιστορίες των ηρώων. Εξίσου καλογραμμένα είναι και τα κομμάτια των διαλόγων που προσδίδουν μία ζωντάνια στο κείμενο, ενώ δε λείπει και το χιουμοριστικό στοιχείο. Το γεγονός ότι διαβάζουμε δύο ιστορίες το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, το κομμάτι που αφορά τη σχέση του Κάρτερ και της Έμμα φαίνεται να υστερεί σε σχέση με αυτό που αφορά τον Τζούλιαν και την Ολίβια. Βέβαια, αυτό δεν επηρεάζει σε με μεγάλο βαθμό στο σύνολό του το βιβλίο, και η ανάγνωσή του είναι μία απολαυστική εμπειρία. Το στοιχείο που το κάνει μοναδικό, τόσο αυτό όσο και τα υπόλοιπα βιβλία της Τατιάνας Τζινιώλη, είναι η ικανότητά της να δημιουργεί ατμοσφαιρικές σκηνές που προσφέρουν μία αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς σε όποιον διαβάζει.

   Όσο αφορά το πρώτο ζευγάρι, και ο Τζούλιαν και η Ολίβια γίνονται αμέσως αγαπητοί και οι έντονες προσωπικότητές τους τους κάνουν να ξεχωρίζουν σε σχέση με τους Κάρτερ και Έμμα. Αυτό δε σημαίνει πως ο τρόπος που περιγράφεται το δεύτερο ζευγάρι είναι ελλιπής, αλλά η αλληλεπίδραση του πρώτου ζευγαριού είναι πιο συναρπαστική και σε κάποιες περιπτώσεις αστεία, γεγονός που δίνει έναν ανάλαφρο τόνο στην ιστορία. Πάντως, όλοι οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες και ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει στην πλοκή, ενώ κανένας τους δε σου περνά αδιάφορος.

   Γενικά, τα "18 Σκαλιά" αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για μία διασκεδαστική αναγνωστική εμπειρία. Θα σας κάνει να ξεχαστείτε και να βιώσετε κυρίως θετικά συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...