Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η Εποχή των Κερασιών (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Πέρυσι τον Νοέµβριο ένα βιβλίο µού έσωσε τη ζωή. Ξέρω πως τώρα ακούγεται απίστευτο. Κάποιοι ίσως θεωρήσουν υπερβολικό αυτό που λέω ή και µελοδραµατικό. Κι όµως, έτσι ακριβώς συνέβη. Δεν είναι πως σηµάδεψε κάποιος την καρδιά µου κι η σφαίρα πήγε και καρφώθηκε µε τρόπο θαυµατουργό στις σελίδες ενός χοντρού, δερµατόδετου αντίτυπου των ποιηµάτων του Μποντλέρ, όπως βλέπουµε να γίνεται κάποιες φορές στις ταινίες. Η δική µου ζωή δεν είναι τόσο συναρπαστική. Όχι, η χαζή µου η καρδιά είχε πληγωθεί ήδη από πιο πριν. Μια µέρα που φαινόταν ίδια µε όλες τις άλλες.

Συγγραφέας: Νικολά Μπαρρό

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

   "Η Εποχή των Κερασιών" είναι ένα γλυκό ρομαντικό μυθιστόρημα που η πλοκή του ξετυλίγεται στο Παρίσι. Η Ορελί, η κεντρική ηρωίδα, περνάει μία δύσκολη μέρα και κάνει βόλτες στην πόλη για να ξεχαστεί. Ο δρόμος την οδηγεί σε ένα βιβλιοπωλείο, από το οποίο αγοράζει ένα βιβλίο. Μόλις επιστρέφει σπίτι της, το διαβάζει όλο σε μία νύχτα και την επόμενη μέρα ισχυρίζεται ότι αυτό το βιβλίο της έσωσε τη ζωή.

   Ο συγγραφέας αφηγείται μία όμορφη ιστορία, εναλλάσσοντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση ανάμεσα στην Ορελί και τον Αντρέ. Η υπόθεση έχει κάποια στοιχεία πρωτοτυπίας και είναι ενδιαφέρουσα, αν και θα μπορούσε λίγο πιο πλούσια σε γεγονότα και εκπλήξεις. Η γραφή του Μπαρρό είναι απλή και με έναν τρόπο καταφέρνει να σε απορροφήσει στην ανάγνωση. Είναι ένα γρήγορο και ανάλαφρο ανάγνωσμα που σε κάνει να περνάς ευχάριστα την ώρα σου.

   Οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου, Ορελί και Αντρέ, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν περισσότερο σε βάθος και όχι τόσο επιφανειακά. Μπορείς να καταλάβεις πράγματα που αφορούν την προσωπικότητά τους, ωστόσο δεν μπορείς να σχηματίσεις μία πλήρη εικόνα γι' αυτούς. Επίσης, παρά την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, είναι δύσκολο να συμπονέσεις τους ήρωες, να δεθείς μαζί τους ή να ταυτιστείς με αυτούς. Ένα θετικό στοιχείο είναι οι διάλογοι και η γενικότερη επικοινωνία μεταξύ τους.

   Γενικά, "Η Εποχή των Κερασιών"  είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που σου κρατά το ενδιαφέρον για ανάγνωση, αλλά δεν είναι από τα βιβλία που σου μένουν στο μυαλό για μέρες ή από αυτά που σε επηρεάζουν βαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...