Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Το Τρίτο Στεφάνι (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Δε μπορώ, όχι, δε μπορώ να την υποφέρω πια!… Τι πληγή είν’ αυτή που μου ’στειλες, θε μου; Τι αμαρτίες έχω κάνει για να με τιμωρείς τόσο σκληρά; Ως πότε θα την έχω στην καμπούρα μου; Ως πότε θα ’μαι υποχρεωμένη να την ανέχομαι, να βλέπω τη μούρη της, ν’ ακούω τη φωνή της, ως πότε; Δε θα βρεθεί επιτέλους κανένας στραβός χριστιανός να την πάρει, ν’ απαλλαγώ απ’ αυτό το έκτρωμα της φύσεως, που μ’ άφησε ο πατέρας της για να μ’ εκδικηθεί – που χαΐρι και προκοπή να μη δουν εκείνοι που δε μ’ άφησαν να κάνω την έκτρωση!…

Συγγραφέας: Κώστας Ταχτσής

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Το Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που μεταφέρει τον αναγνώστη στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1920 μέχρι 1950. Κεντρική ηρωίδα είναι η Νίνα, μέσα από την οπτική της οποίας διαβάζουμε τόσο για τη δική της ζωή όσο και για τη ζωή της κυρα-Εκάβης. 

   Ο συγγραφέας αφηγείται τα γεγονότα που στιγμάτισαν τις δύο γυναίκες μέσα από το δικό τους στόμα, χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή γλώσσα. Διαβάζοντας το βιβλίο σου δημιουργείται η αίσθηση ότι βρίσκονται δίπλα σου και σου μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή η αμεσότητα και η απλότητα του λόγου σε απορροφούν στην ανάγνωση και δε σε αφήνουν να χάσεις το ενδιαφέρον σου ούτε στιγμή. 

   Οι ήρωες του βιβλίου αντιπροσωπεύουν την κοινωνία εκείνης της εποχής και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, ειδικά για εμάς που διαβάζουμε το βιβλίο στο σήμερα. Το περίεργο είναι ότι παρόλο που οι χαρακτήρες έχουν αρκετά "στραβά" δε δημιουργείται κανένα αίσθημα αντιπάθειας προς αυτούς. Αντίθετα, υπάρχει μία κατανόηση για τις πράξεις, αλλά και για τα συναισθήματά τους. Η σκιαγράφησή τους είναι εξαιρετική και αυτό είναι που κερδίζει όποιον διαβάζει το βιβλίο.

   Γενικά, "Το Τρίτο Στεφάνι" είναι ένα από τα βιβλία της ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Ακόμη και αν δεν προτιμάτε το συγκεκριμένο είδος, το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...