Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Το τέλος του καλοκαιριού (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ύστερα από χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τζέιν επιστρέφει στο Έλβι, τη γαλήνια, σκοτσέζικη αγροικία, όπου έζησε μια μαγική παιδική ηλικία. Το Έλβι ήταν πάντα συνδεδεμένo μέσα της με την ανάμνηση του Σινκλέρ, του άντρα που κάποτε ονειρευόταν να παντρευτεί. Αλλά τώρα, γυρίζοντας πίσω, βρίσκει μπροστά της έναν άντρα διαφορετικό από αυτόν που θυμόταν. Έναν άντρα, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τη γοητεία του, προσπαθεί να της επιβάλει τα σχέδιά του. Η Τζέιν δεν μπορεί πια να τον εμπιστευτεί – αλλά δεν μπορεί να εμπιστευτεί ούτε τον εαυτό της όταν βρίσκεται κοντά του...

Συγγραφέας: Ρόζαμουντ Πίλτσερ

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Το τέλος του καλοκαιριού" είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα με κεντρική ηρωίδα τη νεαρή Τζέιν. Η Τζέιν έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στις Η.Π.Α. επιστρέφει στο Έλβι, όπου πέρασε την παιδική της ηλικία. Εκεί θα συναντήσει ξανά τα αγαπημένα της πρόσωπα και θα κληθεί να πάρει διάφορες αποφάσεις που θα καθορίσουν τη ζωή της.

   Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, έχει όμορφες περιγραφές και ταξιδεύει τον αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του. Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και τα υπόλοιπα βιβλία της συγγραφέα, Ρόζαμουντ Πίλτσερ. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα η ιστορία δεν κερδίζει αυτόν που το διαβάζει. Διαβάζεται με ενδιαφέρον και το τέλος σε αφήνει με θετικές εντυπώσεις, αλλά κάτι μοιάζει να λείπει. Ίσως αν είχε περισσότερες σελίδες, να η πλοκή να είχε μεγαλύτερη εξέλιξη. 

   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, είναι εύκολο να σχηματίσουμε μία εικόνα γι' αυτούς, τόσο για την εξωτερική τους εμφάνιση όσο και για την προσωπικότητά τους. Όπως είναι φυσικό, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στη βασική ηρωίδα Τζέιν. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά προσιτή ώστε να υπάρξει ταύτιση μαζί της.

   Γενικά, "Το τέλος του καλοκαιριού" είναι ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα, κατάλληλο για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου. Αν σας αρέσουν τα βιβλία της Πίλτσερ, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας αρέσει και αυτό, παρότι υστερεί σε σχέση με άλλα δικά της, όπως το εξαιρετικό "Μαζεύοντας Κοχύλια".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...