Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ο κύριος Περντί είναι «λογοτεχνικός φαρμακοποιός». Στο πλωτό βιβλιοπωλείο του, στις όχθες του Σηκουάνα, συνταγογραφεί μυθιστορήματα για κάθε δυσκολία της ζωής –προτείνει στους πελάτες του βιβλία που θα γιατρέψουν τις ψυχές τους.

Τον μόνο που δεν μπορεί να γιατρέψει είναι τον εαυτό του αφού εξακολουθεί να τον στοιχειώνει το φάντασμα της μεγάλης του αγάπης που εξαφανίστηκε πριν από είκοσι ένα χρόνια, αφήνοντας πίσω της μόνο ένα γράμμα. Ένα γράμμα που εκείνος δεν άνοιξε ποτέ.

Αυτό το καλοκαίρι ο κύριος Περντί μπαίνει επιτέλους στον πειρασμό να διαβάσει το γράμμα –και τότε τα πάντα αλλάζουν.

Σηκώνει άγκυρα και φεύγει για τον νότο της Γαλλίας. Με συνταξιδιώτες έναν διάσημο συγγραφέα που έχει χάσει την έμπνευσή του κι έναν ερωτοχτυπημένο σεφ, θα κάνει ένα ταξίδι στην καρδιά της Προβηγκίας. Ένα ταξίδι πίσω στις αναμνήσεις, κι από εκεί ξανά στη ζωή…

Συγγραφέας: Nina George

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

   "Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο" είναι ένα γλυκό και νοσταλγικό ρομαντικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στη Γαλλία. Ο κύριος Περντί έχει ένα πλωτό βιβλιοπωλείο και εξυπηρετεί τους πελάτες του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τους κάνει διάφορες ερωτήσεις και ύστερα τους προτείνει ένα βιβλίο που θεωρεί κατάλληλο για την περίπτωσή τους. Μια μέρα αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι μαζί με έναν νεαρό συγγραφέα και να αφήσει πίσω του τις σκέψεις για τη μεγάλη του αγάπη που τον στοιχειώνουν, ακόμη και αν έχουν περάσει 21 χρόνια από τον χωρισμό τους.

   Η Nina George γράφει με έναν μαγικό τρόπο. Αποτυπώνει τις λέξεις στο χαρτί και δημιουργεί ιστορίες που πάντα έχουν κάτι να σου διδάξουν και να σου πουν σχετικά με ζητήματα ζωής. Το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματεύεται θέματα όπως ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία και η απώλεια. Η πλοκή εξελίσσεται όχι και τόσο συνηθισμένα, καθώς ενδιάμεσα παρεμβάλλονται αποσπάσματα με αναμνήσεις του Περντί και μερικά γράμματα από την αγαπημένη του, τη Μανόν. Αυτό κάνει το βιβλίο πιο ενδιαφέρον και την αναγνωστική εμπειρία πιο διασκεδαστική. Ένα στοιχείο που θα αρέσει στους περισσότερους είναι οι αναφορές σε βιβλία που γίνονται σε διάφορα σημεία. Ενώ οι προτάσεις βιβλίων ως "φάρμακα" που υπάρχουν σε παράρτημα στο τέλος, καθώς και κάποιες συνταγές που εντάσσονται σε αυτό, θα εκτιμηθούν από τους αναγνώστες.

   Οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και παρουσιάζονται όλες οι πλευρές τους. Όποιος διαβάζει το βιβλίο έρχεται σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ιδίως του κεντρικού ήρωα (κ. Περντί). Ο κ. Περντί είναι από τους ήρωες που κατά κάποιον τρόπο μένουν μαζί σου και μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης.

   Γενικά, "Το μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο" είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα και όμορφες εικόνες. Είναι ένα βιβλίο κατάλληλο για τους περισσότερους βιβλιοφάγους εκεί έξω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...