από την Γεωργία Παπαδοπούλου
Περίληψη: Ένα μυθιστόρημα για τη θνητότητα με ξεχωριστούς λογοτεχνικούς
χαρακτήρες που θα συντροφεύουν τον αναγνώστη πολύ καιρό μετά την
ανάγνωση του βιβλίου. Μπορούν, άραγε, λάθος αποφάσεις να μας κάνουν
ευτυχισμένους;
Η ζωή είναι ένα σύνολο από συνεχείς αποφάσεις. Αλλά, ποιες είναι οι
σωστές; Ποιες οδηγούν στην ευτυχία, την αγάπη, τη φιλία και ποιες
φέρνουν απόγνωση και μοναξιά;
Με αυτό το υπαρξιακό ερώτημα παλεύουν ο πολεμικός ανταποκριτής Χένρι, η
εκδότρια Έντι και ο υπερευαίσθητος έφηβος Σαμ, όταν μετά από ένα ατύχημα
ο Χένρι πέφτει σε κώμα.
Συγγραφέας: Nina George
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
"Το Βιβλίο των Ονείρων" είναι ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα που πραγματεύεται ζητήματα, τα οποία αφορούν τον θάνατο, τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συγγραφέας, Nina George, μέσα από την οπτική τριών διαφορετικών προσώπων, του Χένρι, του Σαμ και της Έντι, αφηγείται μία συγκινητική ιστορία που συνεπαίρνει τον αναγνώστη.
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δημιουργεί σχεδόν αμέσως μία αίσθηση οικειότητας και κάνει την ταύτιση με τους ήρωες πιο εύκολη. Η συχνή εναλλαγή των αφηγητών και του παρόντος με το παρελθόν κάνουν το βιβλίο ευκολοδιάβαστο, παρότι ο θάνατος αποτελεί ένα από τα βασικά του θέματα. Σε πολλά σημεία η συγγραφέας προβάλλει τις δικές της "φιλοσοφίες" για τη ζωή. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που επιλέγει να το κάνει μέσα από τον λόγο του έφηβου Σαμ μοιάζει κάπως παράξενο το αποτέλεσμα, καθώς δεν ταιριάζει απόλυτα με την ηλικία και την εμπειρία του. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό και δεν επηρεάζει την εμπειρία της ανάγνωσης.
Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι που συναντάς καθημερινά, με αδυναμίες και πάθη, και αυτό τους κάνει προσιτούς στον αναγνώστη. Από αυτούς ιδιαίτερα αγαπητός γίνεται ο Σαμ, ο οποίος παρουσιάζει και μεγάλη εξέλιξη ως χαρακτήρας. Είναι γλυκός, συνεσταλμένος και νοιάζεται για τους δικούς του ανθρώπους, και όχι μόνο.
Γενικά, "Το Βιβλίο των Ονείρων" είναι ένα μυθιστόρημα που επηρεάζει τόσο τα συναισθήματα όσο και τη σκέψη. Είναι ταυτόχρονα ένα "ανάλαφρο" και ένα "βαρύ" ανάγνωσμα και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου