Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αμαρόκ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Δώδεκα χρόνια πριν, ο Φαϊζάλ Αμπντί συνελήφθη για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι. Μέχρι τη μέρα που η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί.
Η πράξη της γεννά ερωτηματικά για την ενοχή του Φαϊζάλ στον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη. Αρχίζει να σκαλίζει την έρευνα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου κοριτσιού, η οποία θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής του θύματος που δεν είχαν διερευνηθεί και θα προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της αστυνομίας.
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

   Το "Αμαρόκ" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά περιπέτεια του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ο Άντερς και οι συνεργάτες του ανακαλύπτουν το πτώμα μίας γυναίκας, η οποία πριν αυτοκτονήσει άφησε ένα σημείωμα με τη λέξη "Αθώος". Με αυτόν τον τρόπο έρχεται στην επιφάνεια μία υπόθεση που φαινομενικά είχε λυθεί πριν χρόνια, αλλά πιθανόν να είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση ενός αθώου.
   Η ιστορία κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα και κορυφώνεται στο τέλος, το οποίο έχει μία ανατροπή που εκπλήσσει τον αναγνώστη. Η πλοκή κυλάει με γρήγορους ρυθμούς, με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης να δένουν αρμονικά, χωρίς να υπάρχουν κενά ή ασάφειες. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση που επικεντρώνεται όχι μόνο στον Άντερς, αλλά και στους συναδέλφους του, βοηθά στο να έχει μία πιο σφαιρική άποψη όποιος διαβάζει το βιβλίο και στο να μην είναι μονότονο. Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και ο τρόπος που τελειώνει κάθε κεφάλαιο σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις και το επόμενο. Επίσης, πολύ θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι αναφέρεται και σε κοινωνικά θέματα που δεν αφορούν αποκλειστικά την αστυνομική υπόθεση, όπως η κακοποίηση και ο ρατσισμός.
   Ο κεντρικός χαρακτήρας, Άντερς Οικονομίδης, έχει σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία και παρά τα προσωπικά του προβλήματα παραμένει εξαιρετικός στη δουλεία του. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι εξίσου καλογραμμένοι και η περιγραφή τους είναι αρκετή, ώστε να σχηματίσουμε μία εικόνα γι' αυτούς. 
   Γενικά, το "Αμαρόκ" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις, κατάλληλο για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...