Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Γλυκόπικρο Αντίο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Όταν ο Τσάρλι γνώρισε τη Φραν…
Ο Τσάρλι είναι τριάντα οκτώ ετών και ετοιμάζεται να παντρευτεί όταν ένα μήνυμα για μια συνάντηση παλιών φίλων θα τον κάνει να νοσταλγήσει το καλοκαίρι του 1997…
Τότε ο Τσάρλι ήταν από τα παιδιά που περνούσαν απαρατήρητα στο σχολείο. Στις εξετάσεις πάτωσε. Οι γονείς του χώρισαν κι εκείνος ανέλαβε τη φροντίδα του πατέρα του. Στη σκέψη και μόνο του μέλλοντος τον έπιανε πανικός.
Ώσπου ξαφνικά μπήκε στη ζωή του η Φραν και ο Τσάρλι άρχισε να ελπίζει.
Αλλά για να είναι με τη Φραν, ο Τσάρλι θα έπρεπε να μπει στον κύκλο της, μια θεατρική ομάδα που θα ανέβαζε το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία θα γνωρίσει την αιώνια δύναμη της σαιξπηρικής γλώσσας και θα βιώσει το θαύμα της πρώτης αγάπης.
Αιχμηρό, αστείο, μαγευτικό, σπαρακτικό, το Γλυκόπικρο αντίο αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο το κακοτράχαλο μονοπάτι της ενηλικίωσης και τα ιλιγγιώδη σκαμπανεβάσματα του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος. Ένα εγκώμιο για την αναζωο­γονητική δύναμη της φιλίας και την αστραπιαία, εκτυφλωτική έκρηξη της πρώτης αγάπης, την οποία μπορείς να αντικρίσεις στα ίσια μόνο αφότου έχει σβήσει η φωτιά.
Συγγραφέας: Ντέιβιντ Νίκολς
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Το "Γλυκόπικρο αντίο" είναι ένα μυθιστόρημα που σε μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του '90 και είναι γεμάτο νοσταλγία και όμορφες εικόνες. Περιγράφει ένα καλοκαίρι που πέρασε ο έφηβος Τσάρλι, το οποίο τον γέμισε με αναμνήσεις. 
   Ο συγγραφέας συνθέτει μία ιστορία που παρότι δεν έχει ανατροπές και στην ουσία αφηγείται την καθημερινότητα ενός εφήβου, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι περιγραφικός όσο χρειάζεται και ενσωματώνει με ωραίο τρόπο τους διαλόγους στο κείμενο. Επίσης, μπλέκει τις διαφορετικές χρονικές στιγμές με μαεστρία, χωρίς να σε μπερδεύει κατά την ανάγνωση. Παρά το μέγεθός του, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, με την πλοκή να μην κάνει "κοιλιά" σε κανένα σημείο.
   Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται σε βάθος, καθώς δίνεται έμφαση στο χαρακτήρα, στα συναισθήματα αλλά και στην εξωτερική εμφάνιση. Ο Τσάρλι ως κεντρικός ήρωας είναι ιδιαίτερα συμπαθής και προσιτός στον αναγνώστη. Η ταύτιση μαζί του είναι εύκολη, αφού αντιμετωπίζει και βιώνει καταστάσεις που αφορούν όλους τους εφήβους ανεξαρτήτως φύλου.
   Γενικά, το "Γλυκόπικρο αντίο" είναι ένα βιβλίο γεμάτο ποικίλα συναισθήματα που σε μεταφέρει μέσα από τα μάτια του Τσάρλι στην εφηβική σου ηλικία. Αξίζει να το διαβάσετε, καθώς σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και  θα σας "ξυπνήσει" αναμνήσεις.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...