Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Φονικό Μονοπάτι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 

Περίληψη: Ο νοµπελίστας ποιητής Μανάς Ισµαήλ και η αγαπηµένη του σύζυγος Αµίνα δραπετεύουν από το Ιράν προκειµένου να ζήσουν µια ήρεµη ζωή στη Δανία µακριά από τις πολιτικές διώξεις και τις φυλακές. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους όμως χωρίζονται και ο Μανάς καταλήγει σε έναν καταυλισμό προσφύγων χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε η Αµίνα και χωρίς να µπορεί να επικοινωνήσει µαζί της.
Η Νόρα Σαν ενηµερώνεται ότι ο Μανάς δέχεται να της δώσει µια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και πηγαίνει στη Δανία να τον συναντήσει. Τότε µαθαίνει ότι σε αντάλλαγμα θα πρέπει να τον βοηθήσει να βρει την αγαπηµένη σύντροφο της ζωής του.
Η αναζήτηση της Αµίνα στέλνει τη Νόρα σε µυστικές πολιτείες όπου οι πρόσφυγες κρύβονται από τις αρχές και σύντοµα η παράτολµη δηµοσιογράφος γίνεται επικίνδυνη για τον ίδιο της τον εαυτό καθώς µπλέκεται σε έναν κόσµο όπου ορισµένες ζωές έχουν µικρότερη αξία από άλλες.
Συγγραφέας: Lone Theils
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

   "Το Φονικό Μονοπάτι" της Lone Theils είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με κεντρική ηρωίδα μία δημοσιογράφο, τη Νόρα Σαν. Η Νόρα μένει στο Λονδίνο και εργάζεται για ένα περιοδικό της Δανίας. Μία ημέρα δέχεται μια κλήση από το αφεντικό της που την ενημερώνει ότι ο νομπελίστας ποιητής, Μανάς Ισμαήλ, θέλει να δώσει μόνο σε εκείνη μία συνέντευξη. Ο Μανάς ζητάει από τη Νόρα να βρει τη σύζυγό του, Αμίνα, με την οποία έφυγαν μαζί από το Ιράν, αλλά έχασε τα ίχνη της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
    Η θεματολογία του βιβλίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι αφορά το προσφυγικό. Επίσης, θίγονται και άλλα σοβαρά ζητήματα που δεν θα σχολιαστούν περαιτέρω προς αποφυγή αποκαλύψεων σχετικά με την εξέλιξη του βιβλίου. Η πλοκή έχει γρήγορους ρυθμούς, αφού όλη η ιστορία εξελίσσεται μέσα σε λίγες μέρες. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δίνονται σταδιακά στοιχεία που αφορούν την υπόθεση που έχει αναλάβει η Νόρα, η οποία σελίδα με τη σελίδα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Η συγγραφέας γράφει λιτά, δεν κάνει μακροσκελής περιγραφές και δεν αναλώνεται στην αναφορά περιττών λεπτομερειών. Υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα όσα γράφει και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το μυστήριο που καλείται να λύσει η Νόρα και στα όσα αφορούν την προσωπική της ζωή. 
   Η Lone Theils στήνει σωστά τους χαρακτήρες της, αλλά δεν κάνει μία παρουσίαση σε βάθος. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακογραμμένοι και ότι δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μία εικόνα γι' αυτούς. Άλλωστε και το είδους του βιβλίου δεν απαιτεί μία περιγραφή σε βάθος. Η Νόρα Σαν αποτελεί τη βασική ηρωίδα και είναι έξυπνη, θαρραλέα και δεν το βάζει εύκολα κάτω. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο. Οπότε, παρά τα αρκετά ονόματα που αναφέρονται, δεν μπερδεύεται ο αναγνώστης, καθώς η συγγραφέας καταφέρνει με ένα σύντομο τρόπο να υπενθυμίζει σε ποιον ακριβώς αναφέρεται.  
   Γενικά, το "Φονικό Μονοπάτι" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αποτελεί ένα γρήγορο ανάγνωσμα και αξίζει να το διαβάσετε. Δεν μένει μόνο στην αστυνομική υπόθεση, αλλά θίγει και διάφορα σοβαρά θέματα. Έχει δράση, αγωνία και την αναμενόμενη κορύφωση στο τέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...