Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ασυμβίβαστοι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περιγραφή: Η Κλάουντια εισβάλλει στη ζωή του Φραντσέσκο ένα ηλιόλουστο πρωινό, στο σχολικό προαύλιο μιας επαρχιακής πόλης της νότιας Ιταλίας. Η συνάντησή τους, σαν κεραυνός στη ζωή τους, γεννά μέσα τους μια πρωτόγνωρη επιθυμία: την επιθυμία για ζωή.

Θα μεγαλώσουν μαζί, διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον, όπως η φωτιά και το νερό. Εκείνη, μια εκκεντρική κοκκινομάλλα που φοράει γραβάτες, πάντα φευγάτη. Εκείνος συνεσταλμένος, διστακτικός, μα με τη φλόγα της ερωτικής περιέργειας να σιγοκαίει μέσα του. Δυο ασυμβίβαστοι, δυο άνθρωποι που νιώθουν να μην τους χωράει ο τόπος, ή με άλλα λόγια απλώς δυο νέοι.

Συγγραφέας: Mario Desiati

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Ασυμβίβαστοι" είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης με κύριο θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο Φραντσέσκο και η Κλαούντια είναι οι δύο κεντρικοί ήρωες, τους οποίους ακολουθεί η ιστορία από την εφηβεία τους έως και την ενήλικη ζωή τους.

     Ο συγγραφέας με έναν εξαιρετικό τρόπο γραφής αφηγείται την ιστορία δύο νέων ανθρώπων που αναπτύσσουν μία ξεχωριστή σχέση μεταξύ τους. Η πλοκή κινείται γραμμικά στο χρόνο και η αφήγηση γίνεται σε τρίτο, αλλά και σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να νιώσει ότι βρίσκεται πιο κοντά στον αφηγητή, τον Φραντσέσκο. Η υπόθεση αφορά, όπως αναφέρεται και παραπάνω, τις ανθρώπινες σχέσεις και την τόλμη της νιότης, και παρότι δε φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είναι διανθισμένη με πρωτότυπα στοιχεία. Η ανάγνωση προκαλεί στον αναγνώστη πληθώρα συναισθημάτων και ίσως δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα νοσταλγίας σε όσους βρίσκονται κοντά στην ηλικία των πρωταγωνιστών.

    Οι χαρακτήρες που μας παρουσιάζονται είναι καθημερινοί άνθρωποι με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους. Η περιγραφή τους δεν είναι πρόχειρη και επιφανειακή, αντίθετα είναι ολοκληρωμένη και γίνεται με ουσιαστικό τρόπο. Όποιος διαβάζει το βιβλίο μπορεί να σχηματίσει μία εικόνα για τους ήρωες με βάση τις πράξεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Οπότε, του είναι εύκολο να τους καταλάβει, να τους συμπαθήσει, να τους αντιπαθήσει ακόμη και να ταυτιστεί μαζί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χημεία ανάμεσα στον Φραντσέσκο και την Κλαούντια είναι εμφανής από την αρχή της συνάντησής τους, κάτι που δεν είναι εύκολο να πετύχει κανείς σε ένα λογοτεχνικό έργο.

    Ολοκληρώνοντας, το μυθιστόρημα "Ασυμβίβαστοι" είναι ένα ανάγνωσμα που θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες. Αν και υπάρχουν σημεία που πιθανόν θα τους ξενίσουν ή θα τους φανούν αδιάφορα, στο σύνολό του είναι ένα βιβλίο που προσφέρει μία ευχάριστη αναγνωστική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...