Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής Έχασε τα Πάντα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περιγραφή: Ένα σύγχρονο bildungsroman, η πορεία ενηλικίωσης ενός νεαρού που θέλει να ξεφύγει από τους περιορισμούς της μικρής πόλης και να δρέψει τους καρπούς της πρωτεύουσας. Όμως, όσο περισσότερο εξερευνά τη νέα του ζωή, τόσο δυσκολότερη μοιάζει να γίνεται.

Συγγραφέας: Άρης Αλεξανδρής

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα νεανικό και φρέσκο κοινωνικό μυθιστόρημα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Ιγνάτιος, ο οποίος μένει στην Κομοτηνή και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με αυτό. Ώσπου μετακομίζει στην Αθήνα και αρχίζει να ζει τη ζωή που πάντα επιθυμούσε, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως τα περίμενε.

    Η γραφή είναι απλή, καθημερινή και ταιριάζει ακριβώς στο ύφος και το νεαρό της ηλικίας του αφηγητή. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση μας φέρνει σε άμεση επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Ιγνάτιου και δημιουργεί στον αναγνώστη την αίσθηση ότι διαβάζει ένα ημερολόγιο. Η πλοκή εξελίσσεται με σχετικά ταχύ ρυθμό και σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα ιστορία, κάνουν το βιβλίο εύκολο στην ανάγνωση. Επίσης, μέσα από το ξεδίπλωμα της υπόθεσης αναδεικνύονται κοινωνικά θέματα της σύγχρονης εποχής που προκαλούν διάφορους προβληματισμούς σε αυτόν που διαβάζει. Τέλος, η περιπέτεια και η χιουμοριστική διάθεση είναι δύο επιπλέον χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ανάγνωσμα. 

    Όσο αφορά τον βασικό χαρακτήρα τον Ιγνάτιο, είναι ένας νεαρός που γίνεται ιδιαίτερα συμπαθής στους αναγνώστες, παρά τις πράξεις του, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη και παραβατικές. Είναι έξυπνος και ταυτόχρονα αφελής, ενώ έχει και μία μοναδική αίσθηση του χιούμορ. Αυτός ο συνδυασμός τον κάνει έναν εξαιρετικά ενδιαφέρων και αξιομνημόνευτο χαρακτήρα βιβλίου.

    Ολοκληρώνοντας, το "Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα" είναι μία ιστορία ενηλικίωσης που η εξέλιξή της κινείται με ιλιγγιώδης ταχύτητες. Είναι ένα βιβλίο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα σας προσφέρει ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...