Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Στον Αριθμό 10 της Οδού Ρουαγιάλ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περιγραφή: Παρίσι 1944: Ο πόλεμος οδεύει προς το τέλος του, όμως για τα μέλη της Αντίστασης στην κατεχόμενη Γαλλία είναι η πιο επικίνδυνη εποχή. Η νεαρή Γκάμπι Φουσέρ μισεί τους ναζί, αν και ως θυρωρός της πολυκατοικίας στο νούμερο 10 της οδού Ρουαγιάλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη σύγκρουση – αντίθετα με την τολμηρή, μικρότερη αδερφή της, Υβέτ, που σε κάθε της βήμα μπλέκει σε μπελάδες.

Η Κατρίν Ντιόρ τις στρατολογεί στην Αντίσταση και τότε οι δυο αδερφές παρασύρονται στον προδοτικό κόσμο των κατασκόπων, των φυγάδων και της ίντριγκας. Ενώ η Γκάμπι ριψοκινδυνεύει τα πάντα για τον άντρα που κρύβει από τους ναζί, η Υβέτ πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί έναν αινιγματικό διπλωμάτη που φαίνεται να υποψιάζεται την κρυφή της ιδιότητα. Ακόμα και το παραμικρό λάθος θα σημάνει τον θάνατο πολλών ανθρώπων…

Παρίσι 1947: Η Υβέτ επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη για να ξαναβρεθεί με την Γκάμπι και να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή της ως μανεκέν του Ντιόρ, που φέρνει την επανάσταση στη μόδα με την καινούρια κολεξιόν. Όμως πρώτα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τη φοβερή μοίρα της Κατρίν, ενώ η Γκάμπι ανακαλύπτει ότι η γενναιότητα δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, και ότι πάντοτε αξίζει να παλεύεις για την αγάπη.

Συγγραφέας: Κριστίν Γουέλς

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφορά τη χρονική περίοδο μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικές ηρωίδες είναι δύο αδερφές, η Υβέτ και η Γκάμπι, οι οποίες στρατολογούνται από την Κατρίν Ντιόρ και αρχίζουν να δρουν για την Αντίσταση.

    Είναι ένα ανάγνωσμα με ζωντανή, παραστατική και ευκολοδιάβαστη γραφή. Η συγγραφέας μεταφέρει στον αναγνώστη το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής, και πετυχαίνει να τον απορροφήσει στο διάβασμα με την ιστορία της. Η πλοκή είναι δομημένη κατάλληλα, ώστε να συνδυάζονται αρμονικά οι εναλλαγές ανάμεσα στις χρονικές στιγμές και τις διαφορετικές οπτικές της αφήγησης. Η υπόθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα, τα οποία είναι η Κατρίν Ντιόρ και ο αδερφός της, Κριστιάν Ντιόρ. Τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται κατά την ανάγνωση είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν την αγωνία, την έκπληξη και την λύπη. Ωστόσο, η συναισθηματική φόρτιση δεν είναι τόσο έντονη όσο θα περίμενε κανείς με βάση τη θεματολογία του βιβλίου.

    Η Υβέτ και η Γκάμπι είναι δύο γυναίκες άξιες θαυμασμού. Διαβάζοντας την ιστορία τους νιώθεις ότι ζεις μαζί τους τα όσα περνάνε. Η κάθε μία αφήνει το δικό της αποτύπωμα με τις πράξεις της και ο αναγνώστης στο τέλος έχει σχηματίσει μία ξεκάθαρη άποψη γι' αυτές. Η παρουσίαση της εξωτερικής τους εμφάνισης και της προσωπικότητάς τους είναι ολοκληρωμένη και λεπτομερής, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Στην περίπτωση των δεύτερων, γίνονται οι απαραίτητες περιγραφές, ώστε να βοηθηθεί η εξέλιξη της πλοκής.

    Ολοκληρώνοντας, το μυθιστόρημα "Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ" αποτελεί ένα βιβλίο του είδους που θα μπορούσε να διαβαστεί και από άτομα που συνήθως δεν το προτιμούν. Έχει αγωνία, δράση και δεν αναλώνεται σε κουραστικές ιστορικές λεπτομέρειες. Θα σας αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους, μόλις το ολοκληρώσετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...