Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Η Επιστροφή του Φαράζ Αλί (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Φαράζ έχει να βρεθεί από παιδί στον Μοχαλά, στη διαβόητη γειτονιά των κόκκινων φαναριών της Λαχόρης, όπου οι γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία. Ακόμα θυμάται τη μέρα που τον πήραν με τη βία από το σπίτι στο οποίο έμενε με τη μητέρα και την αδερφή του, ύστερα από εντολή του ισχυρού πατέρα του, ο οποίος ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια αξιοσέβαστη ζωή.

Τώρα, ο Φαράζ έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με το παρελθόν του καθώς διορίζεται διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Μοχαλά με μία μόνο αποστολή: να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας.

Συγγραφέας: Aamina Ahmad

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.*

    "Η επιστροφή του Φαράζ Αλί" είναι ένα μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις. Ο Φαράζ Αλί είναι αστυνομικός και επιστρέφει στη γενέτειρά του για να ερευνήσει τον φόνο ενός κοριτσιού. Έχει να βρεθεί στην πόλη από τότε που τον απέσπασαν με τη βία από την οικογένειά του και δεν είναι προετοιμασμένος για τις εκπλήξεις που τον περιμένουν.

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που μας ταξιδεύει στο Πακιστάν μίας παλαιότερης εποχής. Η βασική ιστορία εξελίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70. Παράλληλα, κάποιες σκηνές αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν μερικά χρόνια πριν. Επομένως, η πλοκή κινείται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και η τριτοπρόσωπη αφήγηση γίνεται από διαφορετικές οπτικές. Η συγγραφέας προσπαθεί να προβάλλει τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την όχι και τόσο μακρινή εποχή και με τον δικό της τρόπο να "κρίνει" διάφορα ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας και η διαφθορά. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο καθ΄όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, ενώ υπάρχουν και στιγμές που σε κάνει να μη θέλεις να σταματήσεις να το διαβάζεις. Είναι ένα βιβλίο που σε συναρπάζει, σε παρασέρνει στις σελίδες του και σου δημιουργεί αρκετά συναισθήματα και σκέψεις. 

    Όσο αφορά τους χαρακτήρες του βιβλίου, έχει γίνει μία ολοκληρωμένη περιγραφή τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η ψυχογράφησή τους. Η συγγραφέας δε μένει στην επιφάνεια των προσωπικοτήτων τους. Αντίθετα, προσπαθεί να κάνει μία εις βάθος παρουσίασή τους, δίνοντας έμφαση στον τρόπο που σκέφτονται, στον τρόπο που αισθάνονται και στον τρόπο που δρουν. Ωστόσο, η ταύτιση και το δέσιμο με αυτούς δεν είναι κάτι που θα επιτευχθεί εύκολα, ίσως δε θα γίνει και καθόλου. 

    Ολοκληρώνοντας, "Η επιστροφή του Φαράζ Αλί" είναι ένα μυθιστόρημα που θα κερδίσει τον αναγνώστη με τη γραφή του και την ιστορία του. Είναι ένα ανάγνωσμα που θα μπορούσε να αφήσει ικανοποιημένους τους περισσότερους αναγνώστες και αποτελεί μία καλή επιλογή, για όσους ψάχνουν να διαβάσουν κάτι λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...