Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Έτσι Παγώνουν οι Σαπουνόφουσκες (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Οσεάν νιώθει σαν μια σαπουνόφουσκα που κλυδωνίζεται από ένα ρεύμα εχθρικού αέρα. Στα δεκαεννιά της, όσο κι αν υποφέρει που θα αποχωριστεί τη μικρή της αδερφή και όσο κι αν θέλει να μπει στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, επιλέγει να ζήσει με τον πατέρα της και να εγκατασταθεί σε μια μικρότερη πόλη. Κανείς δεν καταλαβαίνει την απόφασή της. Όμως η ίδια γνωρίζει ορισμένα μυστικά που καθιστούν οποιαδήποτε άλλη επιλογή απαγορευτική…

H Κλερ μόλις ανακάλυψε ότι είναι έγκυος. Θέλει να το ανακοινώσει σε όλο τον κόσμο, στον φούρναρη, στον ελεγκτή, στον τύπο που την έσπρωξε στις κυλιόμενες και σε εκείνον που έφτυσε τρία χιλιοστά από τα κίτρινα Converse της. Κανείς δεν φαίνεται να προσέχει το μακάριο χαμόγελό της, κι έτσι εκείνη, όπως κάθε Δευτέρα, μπαίνει στη διαφημιστική εταιρεία στις εννιάμισι ακριβώς.

Η Εύα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, αγαπημένη συγγραφέας και τρυφερή σύντροφος. Δύστροπη και απόμακρη ταυτόχρονα, ταλαιπωρεί την επιμελήτριά της αλλά και όλο τον εκδοτικό οίκο, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής του τελευταίου της βιβλίου. Μήπως υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από την επανειλημμένη αναβολή της να παραδώσει επιτέλους το χειρόγραφό της;

Συγγραφέας: Μαρί Βαρέιγ

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.*

    Το "Έτσι Παγώνουν οι Σαπουνόφουσκες" είναι ένα μυθιστόρημα με θέμα την μητρότητα και αποτυπώνει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο όλες τις πλευρές της. Κεντρικές ηρωίδες είναι η Κλερ, η Εύα και η Οσεάν και προβάλλει η καθεμία τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα της είτε ως μητέρα είτε ως κόρη.

    Η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, με μία από αυτές να έχει άγνωστο προς τον αναγνώστη αφηγητή, με την αποκάλυψή του να γίνεται στο τέλος. Η υπόθεση του βιβλίου είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς θίγεται το θέμα της μητρότητας, χωρίς να ωραιοποιούνται καταστάσεις και  παρουσιάζονται οι συνθήκες πιο ρεαλιστικά. Η γραφή είναι ευκολοδιάβαστη και η ανάγνωση κυλάει αβίαστα, ενώ ταυτόχρονα η πλοκή έχει μία περιπλοκότητα που δεν κουράζει ή μπερδεύει τον αναγνώστη, αντίθετα κάνει πιο συναρπαστικό το διάβασμα. Η συναισθηματική φόρτιση είναι ιδιαίτερα έντονη και οι γκάμα των συναισθημάτων που βιώνουν οι χαρακτήρες του βιβλίου και οι αναγνώστες μαζί με αυτούς είναι μεγάλη.

    Η Κλερ, η Εύα και η Οσεάν έχουν τρεις πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Η άποψη που σχηματίζεις γι' αυτές αλλάζει κατά την ανάγνωση, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για ενδιαφέροντες χαρακτήρες που περιγράφονται σε βάθος. Το ίδιο ισχύει για την ανώνυμη αφηγήτρια που η προσωπικότητά της γίνεται φανερή κυρίως μέσω της προβολής των δύσκολων βιωμάτων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας μπλέκει αριστοτεχνικά τις ιστορίες αυτών των γυναικών, αλλά και χτίζει εξίσου καλά τις σχέσεις που προκύπτουν ανάμεσά τους.

    Ολοκληρώνοντας, το "Έτσι Παγώνουν οι Σαπουνόφουσκες" είναι ένα συγκινητικό ανάγνωσμα που θα προσφέρει σε όποιον το διαβάσει μία όμορφη και λυτρωτική εμπειρία ανάγνωσης. Αν σας κέντρισε το ενδιαφέρον η περιγραφή του βιβλίου, τότε αξίζει να το διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...