Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Ικανοί για Όλα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Μπορεί μια κακιά στιγμή να γίνει αιτία να γυρίσεις την πλάτη σου σε ό,τι είχες ιερό;
Θα θυσίαζες την ψυχή σου για να σώσεις το τομάρι σου;
Όταν οι παράνομοι εραστές Γιούχαν και Άνα καταφεύγουν σ’ ένα απόμερο ξενοδοχείο στη σουηδική επαρχία για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, δεν ξέρουν πως η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει για πάντα. Ο Γιούχαν έχει χωρίσει μόλις με τη σύζυγό του για χάρη της Άνα και είναι έτοιμος να το γιορτάσει. Η Άνα, από την άλλη, έχει αποφασίσει πως αυτή θα είναι η τελευταία τους συνάντηση ̶ η οικογένειά της είναι πολύ πιο σημαντική από την προσωπική της ευτυχία. Τίποτε από αυτά που ακολουθούν δεν ήταν στα σχέδιά τους. Ένα τραγικό λάθος τούς οδηγεί σε μια μοιραία απόφαση και από κείνη τη στιγμή βρίσκονται σ’ ένα εφιαλτικό μονοπάτι… προς την Κόλαση.

Συγγραφέας: Κλας Έκμαν

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

    Το "Ικανοί για Όλα" είναι ένα ατμοσφαιρικό και σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ. Όλα ξεκινούν όταν η Άνα και ο Γιούχαν παίρνουν μία λάθος απόφαση μετά από ένα τραγικό συμβάν. Δεν περίμεναν ποτέ ότι αυτό θα επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό, όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και των ανθρώπων γύρω τους.

     Η αρχή της ιστορίας είναι αρκετά δυνατή, αγωνιώδης και σου δημιουργεί το αίσθημα της ανυπομονησίας για τη συνέχεια. Ωστόσο, στα μισά του βιβλίου η πλοκή φαίνεται να μην ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους ξεκίνησε και οι εξελίξεις είναι περιορισμένες.  Αυτό δε σε κάνει θέλεις να παρατήσεις το βιβλίο, ωστόσο το ενδιαφέρον για ανάγνωση μειώνεται. Το θετικό είναι ότι στο τελευταίο μέρος οι ρυθμοί επανέρχονται και ο αναγνώστης αποζημιώνεται και μένει ικανοποιημένος με το τέλος της ιστορίας. Όσο αφορά το κομμάτι της αφήγησης, αυτή γίνεται από δύο οπτικές, της Άνα και του Γιούχαν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ανάγνωση δε σε κουράζει, καθώς αυτή η εναλλαγή σπάει τη μονοτονία.

    Οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου, Γιούχαν και Άνα, όπως και οι δευτερεύοντες περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια και παρουσιάζονται στον αναγνώστη και μέσα από τις σκέψεις και μέσα από τις πράξεις τους. Οπότε σε αυτό το κομμάτι φαίνεται ότι ο συγγραφέας έχει κάνει καλή δουλειά. Ωστόσο, θα μπορούσε να δίνεται μία καλύτερη εξήγηση σε ότι αφορά στα κίνητρα των ηρώων όταν πρόκειται να προβούν σε μία πράξη. Βέβαια, αυτό ισχύει για ορισμένες συμπεριφορές τους και πιθανόν να είναι σκόπιμο, έτσι ώστε αυτός που διαβάζει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

    Ολοκληρώνοντας, το "Ικανοί για Όλα" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που σου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Το πιο πιθανό είναι ότι κάποιους αναγνώστες θα τους ενθουσιάσει και άλλους θα τους αφήσει με την αίσθηση ότι κάτι λείπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...