Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ανθισμένες Πατάτες (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Φερενίκη πλησιάζει τα δώδεκα και αυτό είναι το ημερολόγιό της. Εδώ καταγράφει τα αλλόκοτα όνειρα και τις πολύχρωμες σκέψεις της καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή της, όπως τον χωρισμό των γονιών και τη νέα σχέση της μητέρας της.

Πώς είναι να νιώθεις σαν παζλ στο κουτί του, λίγο πριν συναρμολογηθεί; Πώς διαχειρίζεσαι τη μέρα μετά από έναν νυχτερινό εφιάλτη; Γιατί μπορεί μια δασκάλα καλλιτεχνικών να αναστατωθεί στην όψη μιας ζωγραφιάς; Και πώς μπορείς να δεις την ελπίδα σε ένα καλάθι γεμάτο πρασινισμένες πατάτες;

Συγγραφέας: Άννα Λύκου

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άνω Τελεία.

*Ευχαριστώ τη συγγραφέα Άννα Λύκου για το αντίτυπο.* 

    Η νουβέλα της Άννας Λύκου με τίτλο "Ανθισμένες Πατάτες" είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Είναι γραμμένο σε μορφή ημερολογίου και συγκεκριμένα ενός 12χρονου κοριτσιού, της Φερενίκης.

    Η αφήγηση γίνεται από την οπτική ενός παιδιού και η συγγραφέας καταφέρνει να σου το δείξει αυτό με τον τρόπο γραφής της. Η ιστορία περιλαμβάνει κομμάτια από την καθημερινότητα της Φερενίκης, τα οποία καταγράφει στο ημερολόγιό της που φαίνεται να αποτελεί ένα μέσο για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όπως είναι λογικό στις καταγραφές της περιλαμβάνονται προβληματισμοί, σκέψεις, προσδοκίες και όνειρα, και γενικότερα ότι μπορεί να απασχολεί ένα κορίτσι αυτής της ηλικίας. Ο αναγνώστης κατά την ανάγνωση, μπαίνει στη θέση της ηρωίδας, τη συμπονά και παράλληλα λαμβάνει διάφορα μηνύματα ζωής που ξεπηδούν από τις σελίδες ενός παιδικού ημερολογίου.

    Η Φερενίκη μας συστήνεται ουσιαστικά μέσα από τα όσα την προβληματίζουν. Παρά τις λίγες σελίδες του βιβλίου, μπορείς να σχηματίσεις μία πλήρη εικόνα για τον χαρακτήρα της και να δεθείς μαζί της. Σαν ηρωίδα βιβλίου δεν είναι από αυτές που σου μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό, αλλά σίγουρα δε σου περνά αδιάφορη, αφού είναι ιδιαίτερα συμπαθητική.

    Ολοκληρώνοντας, οι "Ανθισμένες Πατάτες" είναι ένα γλυκόπικρο ανάγνωσμα που θα σας προκαλέσει διάφορα συναισθήματα.  Είναι ένα βιβλίο γεμάτο προβληματισμούς, αλλά και ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...