Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Μοιρολόι (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου

 

Περίληψη: Σ’ ένα φανταστικό νησί κάπου στις ελληνικές θάλασσες, υπάρχει ένα μοναδικό χωριό. Το όνομά του; Όμορφο Χωριό. Είναι όντως τόσο όμορφο;
Το χωριό δε διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχει καταστήματα, πέρα από έναν φούρνο, ένα σιδεράδικο, έναν μύλο κι ένα καπηλειό. Ό,τι παράγει μοιράζεται από τους Πρεσβύτερους εξίσου σε κάθε οικογένεια, και οι χωριανοί ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα και υπηρεσίες. Οι άντρες αποφασίζουν για όλα σαν ανώτερα όντα, ενώ οι γυναίκες δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα∙ καθήκον τους είναι να παντρευτούν όποιον τους επιβληθεί, να κάνουν παιδιά, να φροντίζουν τα χωράφια και το σπίτι.
Σ’ αυτή την κλειστή κοινωνία, οτιδήποτε διαφορετικό ενοχλεί και παίρνει διαστάσεις θρύλου. Όπως το «Κορίτσι». Το «Κορίτσι» το ανακαλύπτει ο ιερέας του νησιού νεογέννητο σ’ ένα καφάσι με μπανάνες, και αναλαμβάνει να το μεγαλώσει. Κι εκείνο αποδεικνύεται ξεχωριστό, έχοντας μέσα του τεράστια δίψα για ζωή, για αγάπη, για γνώση.
Αλλά παραμένει μόνο. Το χωριό δεν είναι έτοιμο να κάνει την επανάστασή του. Και το «Κορίτσι» τιμωρείται βάναυσα. Δε λυγίζει, όμως. Επανακάμπτει και εκδικείται. Το όχι και τόσο Όμορφο Χωριό καίγεται όμορφα. Και το «Κορίτσι» ανοίγει τα φτερά του για νέους τόπους.

Συγγραφέας: Karen Köhler

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   Το "Μοιρολόι" είναι ένα δυστοπικό κοινωνικό μυθιστόρημα. Η ιστορία του εξελίσσεται σε ένα φανταστικό νησί που βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες. Η θεματολογία του κινείται ανάμεσα σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, ενώ έντονο είναι και το φεμινιστικό στοιχείο.

   Ο τρόπος γραφής κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι πλούσιο και οι περιγραφές της είναι εξαιρετικές. Ο κόσμος του βιβλίου είναι στην ουσία φανταστικός και γίνεται σταδιακή αποκάλυψη των όσων ισχύουν σε αυτόν, όσα αφορά τους νόμους και τους κανόνες. Η ανάγνωσή του κυλάει αβίαστα και η πλοκή, αν και έχει γραμμική εξέλιξη χρονικά, κρατάει το ενδιαφέρον για ανάγνωση. Η ιστορία έχει κάποια πρωτότυπα στοιχεία και το σημαντικότερο είναι ότι θίγονται διάφορα κοινωνικά θέματα μέσω αυτής, όπως είναι η κοινωνική ανισότητα, οι φυλετικές διακρίσεις και η κακοποίηση. Επομένως, είναι από τα βιβλία που σε κάνουν να σκεφτείς και δε μένουν μόνο στη στεγνή αφήγηση μιας ιστορίας.

   Κεντρική ηρωίδα είναι ένα Κορίτσι, το οποίο δεν έχει όνομα. Δεν γνωρίζει τους γονείς του και η άγνωστη καταγωγή της έχει ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή της. Ωστόσο, αυτό δεν την πτοεί και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Έχει μία δυναμική προσωπικότητα, είναι ευγενική και θαρραλέα, και αυτό την κάνει άξια θαυμασμού. Ο χαρακτήρας της παρουσιάζεται σταδιακά στον αναγνώστη και κυρίως μέσα από τις πράξεις της. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι εξίσου καλογραμμένοι και υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν. Μία από αυτές που σου αφήνουν θετικές εντυπώσεις είναι η Μαράγια.

   Γενικά, το "Μοιρολόι" είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί. Είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον και πραγματεύεται θέματα που απασχολούν και τη δική μας κοινωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...