Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δυο Πύργοι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Μετά την ξαφνική επίθεση των στρατιωτών Ορκ, η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού διαλύεται. Κανείς πλέον δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποστολή τους. Θα καταφέρει ο Φρόντο, ο Δαχτυλιδοκουβαλητής, μαζί με τον πιστό του υπηρέτη τον Σαμ να φτάσουν στη χώρα του εχθρού και να καταστρέψουν το πανίσχυρο Δαχτυλίδι; Και θα βρεθούν ξανά άραγε όλοι μαζί; Οι Δυνάμεις του Κακού τους παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα. Ιδιαίτερα ο τρομερός μάγος Σάρουμαν...

Συγγραφέας: Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Κέδρος.

   Η επική τριλογία φαντασίας "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" θεωρείται μία από τις κλασσικές στο είδος. Στον δεύτερο τόμο με τίτλο "Οι Δυο Πύργοι" η συντροφιά έχει πλέον διαλυθεί, αλλά ο Φρόντο και ο Σαμ συνεχίζουν την αποστολή τους να καταστρέψουν το Δαχτυλίδι. 

   Οι περιγραφές του Τόλκιν και ο φανταστικός κόσμος που έχει δημιουργήσει είναι τα στοιχεία των βιβλίων του που μαγεύουν τον αναγνώστη. Στον β' τόμο η ιστορία συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που μας άφησε ο πρώτος. Το ενδιαφέρον για ανάγνωση παραμένει σταθερό σε όλο το βιβλίο, παρόλο που η ιστορία δεν είναι τόσο πλούσια σε εξελίξεις και η δράση είναι σχετικά περιορισμένη. Η πλοκή κινείται γραμμικά στον χρόνο και κρύβει κάποιες εκπλήξεις, κυρίως προς το τέλος. Στο πρώτο μέρος ακολουθούμε τους Άραγκορν, Λέγκολας, Γκίμλι, Μέρι και Πίπιν, ενώ στο δεύτερο, το οποίο έχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τους Φρόντο και Σαμ. 

   Η σκιαγράφηση των ηρώων γίνεται κυρίως μέσα από τις πράξεις και τα λόγια τους, καθώς ο αναγνώστης δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Οι καλογραμμένοι διάλογοι που σε ορισμένα σημεία έχουν και μία χιουμοριστική χροιά, κάνουν την ανάγνωση πιο ευχάριστη. Παράλληλα, άξια αναφοράς είναι και η εξέλιξη που παρατηρείται σε σχέση με την αρχή της ιστορίας στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους χαρακτήρες.

   Γενικά, "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δυο Πύργοι" είναι ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, ιδανικό για να σε ταξιδέψει νοερά σε έναν κόσμο φαντασίας. Έχει ωραίες περιγραφές, καλοστημένους χαρακτήρες και είναι στο σύνολό του ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...