Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Το Χέρι του Θεού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: «Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου. Είδα σε όραμα ότι κάποιος με έκαψε ζωντανό, αφήνοντας πλάι μου έναν πύρινο σταυρό».

Τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή, θα προκαλέσουν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο στον αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος, θεωρώντας τον τρελό, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο του παρανοϊκού δολοφόνου.

Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν πύρινο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή; Ποια σχέση έχουν με τα αποτρόπαια εγκλήματα η άρρωστα θρησκευόμενη μητέρα του Σταθόπουλου, η φρικτά παραμορφωμένη αδελφή του, ο εμβληματικός πατήρ Χρυσόστομος και η αινιγματική γερόντισσα Φεβρωνία;

Καθώς ο Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον θανάσιμο κίνδυνο που κρύβουν η θρησκοληψία, το πάθος για εκδίκηση και οι προσωπικοί δαίμονες των ηρώων.

Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   "Το Χέρι του Θεού" είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με μπόλικο σασπένς και καταιγιστικές εξελίξεις. Ο αστυνόμος  Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, καλούνται να φτάσουν στην άκρη του νήματος μία σειράς φόνων που απ' ό,τι φαίνεται συνδέονται με τη θρησκεία.

   Η σφιχτοδεμένη πλοκή, η ιστορία που ρέει ασταμάτητα και οι ανατροπές που δεν ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής το κάνουν ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Η αρχή του βιβλίου σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς από τον πρόλογο καταλαβαίνεις ότι η υπόθεση έχει να κάνει με το θέμα της θρησκοληψίας. Τα στοιχεία που οδηγούν στη λύση του μυστηρίου δίνονται σταδιακά στον αναγνώστη, ενώ στο τέλος όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους, χωρίς να δίνεται από το πουθενά ένα τέλος στην αστυνομική υπόθεση. Η αγωνία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει είναι κάτι που χαρακτηρίζει ολόκληρο το βιβλίο και στις τελευταίες σελίδες υπάρχει η κορύφωσή της.

   Οι χαρακτήρες είναι καλοδουλεμένοι και στήνονται με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξυπηρετηθεί η εξέλιξη της πλοκής. Ο αστυνόμος Βαρσάμης και η ψυχολόγος Γληνού έχουν μία ισορροπημένη επαγγελματική και φιλική σχέση, και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, όταν πρόκειται να ερευνήσουν μία αστυνομική υπόθεση.

   Γενικά, "Το Χέρι του Θεού" είναι ένα γρήγορο ανάγνωσμα που θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω τους αναγνώστες που αγαπούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Θα σας απορροφήσει πλήρως και δε θα θέλετε να σταματήσετε να το διαβάζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...