Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Τι θυμάσαι απ' τον θάνατό σου; (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ήµουν είκοσι δύο χρόνων όταν πέθανα. Αυτή είναι η ζωή µου από τη στιγµή που µπήκα στον στρατό, εκείνο το καλοκαίρι. Από τότε που µου ανατέθηκε αυτή η περίεργη αποστολή. Ένας Έλληνας που ζούσε στο Λονδίνο, ο Έντουαρντ, παρουσιάστηκε για δύο εβδοµάδες στη µονάδα που ήµουν κι εγώ. Ήταν κωφός. Μόνο εγώ γνώριζα τη γλώσσα του, απ’ όλους τους στρατιώτες. Οπότε, έπρεπε να γίνω ο διερµηνέας του. Αυτή είναι η ιστορία µας. Μια ιστορία διαφορετική. Μια σχέση ιδιαίτερη, που δεν βασιζόταν, όµως, σε λόγια.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο εαυτός σου µέσα σ’ έναν τέτοιο κόσµο; Σ’ έναν κόσµο που σου επιβάλλει να αλλάξεις, πείθοντάς σε συνεχώς για τη διαφορετικότητά σου;

Συγγραφέας: Πυθαγόρας Κ. Ελευθεριάδης

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

   Το βιβλίο με τίτλο "Τι θυμάσαι απ' τον θάνατό σου;" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται θέματα όπως είναι η διαφορετικότητα, ο έρωτας και τα στερεότυπα.  Ο Αχιλλέας μπαίνει στο στρατό και την πρώτη εβδομάδα της θητείας του καλείται να αναλάβει τον ρόλο του διερμηνέα για έναν κωφό στρατιώτη, τον Έντουαρντ. Στην αρχή δυσανασχετεί και δε μπορεί με τίποτα να φανταστεί την εξέλιξη της σχέσης τους. 

     Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο που σε καθηλώνει και σου προκαλεί μία πληθώρα συναισθημάτων. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό με τους "ζωντανούς" διαλόγους δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μπουν με περισσότερη ευκολία στη θέση των χαρακτήρων και να κατανοήσουν τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις τους. Η ιστορία έχει το στοιχείο της πρωτοτυπίας και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο οποίος στο τέλος διαβάζει με κομμένη την ανάσα.

   Ο Αχιλλέας αντιπροσωπεύει όλους εκείνους που "παλεύουν" καθημερινά για να κρύψουν τη διαφορετικότητά τους, στην προκειμένη περίπτωση την ομοφυλοφιλία. Παρουσιάζονται όλες οι πλευρές του και ο αναγνώστης έρχεται σε άμεση επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η χημεία του με τον Έντουαρντ είναι πολύ καλή και βγαίνει προς τα έξω το δέσιμό τους. 

   Γενικά, το "Τι θυμάσαι απ' τον θάνατό σου" είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί. Είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που σε προβληματίζει και σε βάζει σε σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...