Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Τα Φώτα του Νότου (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: «Τα βιβλία δεν είναι για τους δειλούς.» Όταν ο παλαιοπώλης Φρανσίς Μεριέν εγκαινιάζει το 1968 στη Νιόνς την Υπεραστική Βιβλιοθήκη Φιλί, έρχεται αντιμέτωπος με την αρχική δυσπιστία των κατοίκων της Προβηγκίας για τη λογοτεχνία. Στο πλευρό του βρίσκεται ένα δωδεκάχρονο κορίτσι προικισμένο με ένα μοναδικό χάρισμα: Η Μαρί Ζαν μπορεί να δει τον έρωτα και να διακρίνει ποιες καρδιές είναι προορισμένες η μία για την άλλη. Ωστόσο, τι θα κάνει με αυτή τη γνώση η Μαρί Ζαν και πώς μπορεί να τη βοηθήσει η μαγεία των βιβλίων;

Συγγραφέας: Nina George

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

   "Τα Φώτα του Νότου" είναι ένα γλυκό μυθιστόρημα με κεντρικά θέματα τον έρωτα και τα βιβλία. Η Μαρί Ζαν έχει ένα μαγικό χάρισμα και βλέπει ένα φως/ μία λάμψη σε διάφορα σημεία του σώματος των ερωτευμένων ανθρώπων.

   Η Nina George με ένα μυθιστόρημα που μοιάζει με παραμύθι μιλάει για τον έρωτα και την αγάπη. Πραγματεύεται διάφορα θέματα ζωής και για ακόμη μία φορά στο βιβλίο της έχουν βασικό ρόλο και τα ίδια τα βιβλία. Η ιστορία είναι της Μαρί Ζαν που μαζί με τον θετό της πατέρα, Φρανσίς, έχουν μία κινητή βιβλιοθήκη και μοιράζουν βιβλία σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν ή δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά. Η υπόθεση από μόνη της δε έχει κάτι το τόσο ενδιαφέρον, αλλά ο τρόπος αφήγησης και γραφής της συγγραφέα είναι που σε "μαγεύει" και σε κρατάει προσηλωμένο στην ανάγνωση.  

   Η Μαρί Ζαν είναι από τις κεντρικές ηρωίδες που γίνονται αμέσως αγαπητές από τους αναγνώστες, αν και δεν μπορείς να σχηματίσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτήν. Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι χαρακτήρες έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τονίζονται περισσότερο τα θετικά τους στοιχεία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα αρνητικό στοιχείο.

   Γενικά, "Τα Φώτα του Νότου" είναι ένα ανάλαφρο ανάγνωσμα κατάλληλο για να σας ταξιδέψει νοερά και να σας κάνει να περάσετε ευχάριστα κατά την ανάγνωση. Αν σας αρέσουν τα βιβλία της Nina George, τότε θα το αγαπήσετε και αυτό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...