Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Οι Καλοί (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Κομητεία του Κέρι. Ιρλανδία, 1825. Συντετριμμένη από τον θάνατο του συζύγου της, Μάρτιν, η Νόρα βρίσκεται ολομόναχη να φροντίζει τον εγγονό της, Μίχολ, ένα παιδί ανήμπορο να περπατήσει και να μιλήσει. Πού είναι ο υγιής, ευτυχισμένος εγγονός της που γνώρισε όταν η κόρη της ήταν ακόμη ζωντανή;

Η Μαίρη έρχεται να βοηθήσει τη Νόρα στο σπίτι, ενώ διαδίδονται σκοτεινές ιστορίες για ανεξήγητες ατυχίες, ασθένειες, αλλά και φήμες που θέλουν τον Μίχολ να σπέρνει την κακοτυχία στην κοιλάδα.

Αποφασισμένες να απαλλαγούν από το κακό και να βοηθήσουν τον Μίχολ, η Νόρα και η Μαίρη επιστρατεύουν τη βοήθεια της Νανς, μιας ηλικιωμένης περιπλανώμενης γυναίκας που κατέχει τη γνώση και τα μυστήρια της παλιάς μαγείας.

Καθώς οι τρεις γυναίκες ελπίζουν να επαναφέρουν τον Μίχολ, ο ιδιαίτερος κόσμος τους με τα έθιμα, τα πιστεύω και τις τελετουργίες δημιουργεί γύρω τους έναν ασφυκτικό κλοιό· θα οδηγηθούν σ’ένα επικίνδυνο μονοπάτι και θα αναγκαστούν να αμφισβητήσουν όλα όσα γνωρίζουν.

Συγγραφέας: Hannah Kent

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος

   "Οι Καλοί" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα οποία αναφέρει η συγγραφέας, Hannah Kent, στο τέλος του βιβλίου. Η Νόρα, μετά τον θάνατο του συζύγου της, καλείται να μεγαλώσει μόνη της τον ανήμπορο εγγονό της, Μίχολ, και προσλαμβάνει την Μαίρη για βοηθό. Οι δύο γυναίκες προσπαθούν με κάθε τρόπο να γιατρέψουν το παιδί και ως έσχατη λύση, καταφεύγουν στην ηλικιωμένη Νανς, η οποία έχει τη "γνώση" για καταφέρει να κάνει καλά τον Μίχολ. 

   Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας γίνονται φανερές οι δυσιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις της μικρής αυτής ιρλανδικής κοινωνίας, στις αρχές του 19ου αιώνα. Η συγγραφέας με τον τρόπο που γράφει σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα του βιβλίου και της εποχής. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι πλούσιο, οι περιγραφές της είναι εξαιρετικές και οι διάλογοι καλογραμμένοι. Η υπόθεση του βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο δε σου δημιουργεί την αίσθηση της ανυπομονησίας για το τι πρόκειται να γίνει στο τέλος. Άλλωστε, δεν είναι και αυτός ο σκοπός. 

   Οι ήρωες του βιβλίου μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ένα "σκοτεινό" παραμύθι. Περιγράφονται με ολοκληρωμένο τρόπο, ωστόσο αυτό δεν τους κάνει προσιτούς για να υπάρξει μία ταύτιση μαζί τους. Βέβαια, οι πράξεις τους, αν και παράλογες σε αρκετές περιπτώσεις,  γίνονται κατανοητές σε όποιον διαβάζει το βιβλίο, με την έννοια ότι μπορεί να καταλάβει τα κίνητρα πίσω από αυτές.

   Γενικά, "Οι Καλοί" είναι ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα που θα σας δημιουργήσει μία πληθώρα συναισθημάτων. Διαβάστε το αν σας αρέσουν βιβλία που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες και κάνουν αναφορές σε άλλες κουλτούρες και έθιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...