Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Το Μαύρο Περιδέραιο (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Τι θα έλεγες αν σου πρότεινα να πάρεις τον ρόλο μου; Να το παίξεις για λίγο θεός, ένας μικρός θεός του χαρτιού και της μελάνης. Όποτε θες, με διαγράφεις και βάζεις κάποιον άλλο στη θέση μου, κάποιον που ίσως αγαπάς περισσότερο.Αν πάλι το επιθυμείς, μπορεί οι δρόμοι μας να συναντηθούν. Σε αυτήν ή και σε κάποια άλλη διάσταση. Αρκεί μόνο να το γράψεις.Δεν μπορώ να σε πείσω να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να σε προειδοποιήσω: Η ιστορία του Ιάκωβου δεν είναι μια απλή ιστορία. Δαιδαλώδη παράλληλα σύμπαντα, ενδόμυχες συγκρούσεις, μυστηριώδεις χαρτορίχτρες και υποχθόνιοι γιατροί είναι μόνο μερικά απ' όσα θα βρεθούν μπροστά σου καθώς βουτάς στις σελίδες του. Αν όμως σε τρομάζουν οι προκλήσεις της ψυχής και του νου, αν ζητάς ένα απλό κι ανώδυνο ανάγνωσμα, τότε άσε το βιβλίο αυτό στο ράφι και συνέχισε να προχωράς. Η επιλογή είναι δική σου. Όπως πάντα.

Συγγραφέας: Αλέξης Δαμιανίδης

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πηγή και τον συγγραφέα για το αντίτυπο.*

   "Το Μαύρο Περιδέραιο" του Αλέξη Δαμιανίδη είναι μία κοινωνική νουβέλα που αφηγείται μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία αγγίζει τα όρια της φαντασίας. Ο τρόπος αφήγησης δημιουργεί την εντύπωση ότι ο κεντρικός ήρωας σε κάποια σημεία ταυτίζεται με τον συγγραφέα.

   Η περιπλοκότητα της πλοκής και το ό,τι θίγονται ζητήματα ζωής, αποτελούν τα δύο πολύ θετικά στοιχεία του βιβλίου. Η ιστορία από μόνη της είναι μία καλή βάση και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη πλοκή και το καλογραμμένο κείμενο, οδηγούν σε ένα τελικό αποτέλεσμα που συναρπάζει τον αναγνώστη. Επίσης, το "πάντρεμα" δύο ειδών, κοινωνικό και φαντασία, δίνει ένα έξτρα ενδιαφέρον στο ανάγνωσμα. 

   Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας καθημερινός άνθρωπος και τον χαρακτηρίζει μία μελαγχολία. Οι σκέψεις του δείχνουν ότι πρόκειται για ένα βαθιά σκεπτόμενο άτομο. Ωστόσο, αυτό δεν τον απομακρύνει από τον αναγνώστη, αλλά τον φέρνει πιο κοντά του.

   Γενικά, "Το Μαύρο Περιδέραιο" είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που θα σας αφήσει ικανοποιημένους, όταν το ολοκληρώσετε. Ίσως σας δημιουργηθεί η επιθυμία να μπορούσατε να διαβάσατε κάτι παραπάνω για αυτήν την ιστορία. Αν σας κινήσει την περιέργεια η περιγραφή στο οπισθόφυλλο, τότε θα σας αρέσει το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...