Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η Απατηλή Ζωή των Ενηλίκων (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Το όµορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά µεταµορφώνεται σε µια άσχηµη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγµατα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί; Μετά την ευτυχισµένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάµεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίµα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η µία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσµένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαµηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαµηλά, άλλοτε πέφτοντας µε ορµή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισµένη µπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη µοιάζει µια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.

Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο.* 

   "Η απατηλή ζωή των ενηλίκων" είναι μία ιστορία ενηλικίωσης που εξελίσσεται με φόντο τη Νάπολη της δεκαετίας του '90. Κεντρική ηρωίδα είναι η έφηβη Τζοβάννα που, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, καλείται να αντιμετωπίσει τα άγχη και τις δυσκολίες της εφηβείας. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε μία διαδικασία ανακάλυψης διαφορετικών πτυχών της ζωής των ενηλίκων, τόσο του οικογενειακού όσο και του φιλικού της περιβάλλοντος. Αυτό την κάνει να καταλάβει πόσο "απατηλή" είναι η ζωή τους.

   Η εξαιρετική γραφή της Φερράντε σε συνδυασμό με το πλούσιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, ανεβάζουν την αξία μίας ιστορίας που από μόνη της δεν έχει κάτι το νέο να δώσει. Στην ουσία παρακολουθούμε την καθημερινότητα μίας έφηβης εκείνης της εποχής, μέσα από τα δικά της μάτια, καθώς η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Η πλοκή εξελίσσεται ομαλά, με εξαίρεση κάποια κομμάτια, όπου η Τζοβάννα αφηγείται παρελθοντικά περιστατικά και παρουσιάζει τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της για αυτά. Η νοσταλγική διάθεση είναι κάτι που επικρατεί σε όλο το βιβλίο και κάνει την εμπειρία της ανάγνωσης ακόμη πιο ευχάριστη.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καλοστημένοι και περιγράφονται όλες οι πλευρές τους. Η Τζοβάννα είναι πολύ προσιτή και είναι εύκολη η ταύτιση μαζί της, ακόμη και για όσους δεν είναι πλέον έφηβοι. Η συγγραφέας καταφέρνει να περάσει με ένα ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο τα όσα βιώνει η βασική της ηρωίδα. Παράλληλα παρουσιάζει επαρκώς και τους υπόλοιπους ήρωες, από τους οποίους ξεχωρίζει η εκκεντρική θεία της Τζοβάννα, η Βιττόρια. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι οι διάλογοι μεταξύ μεταξύ των χαρακτήρων είναι σε αρκετά σημεία ιδιαίτερα απολαυστικοί.

   Γενικά, "Η απατηλή ζωή των ενηλίκων" είναι ένα μυθιστόρημα βγαλμένο μέσα από την καθημερινή ζωή. Διαβάζεται γρήγορα, χωρίς να καταλαβαίνεις πως περνούν οι σελίδες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα εθιστικό ανάγνωσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...