Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Πυγολαμπίδες (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα –ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει για μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη. Για τριάντα χρόνια, η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.

Συγγραφέας: Kristin Hannah

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

   Οι "Πυγολαμπίδες" είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που προβάλλει όλες τις εκφάνσεις της γυναικείας φιλίας. Η ιστορία αφορά τις Κέιτ και Τάλι, οι οποίες αν και είναι "αταίριαστες" καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία δυνατή φιλική σχέση.

   Το βιβλίο καλύπτει χρονικά τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας από τη δεκαετία του '70, και η ανάγνωσή του δημιουργεί την αίσθηση ενός ταξιδιού στο χρόνο. Η νοσταλγία είναι ένα στοιχείο που επικρατεί στο μεγαλύτερό μέρος του βιβλίου. Η συγγραφέας γράφει πολύ ωραία και απορροφά τον αναγνώστη στην ιστορία της. Η επιλογή της γυναικείας φιλίας ως βασική θεματολογία, είναι ένα από τα θετικά του βιβλίου, καθώς δύσκολα βρίσκεις βιβλία που να έχουν το συγκεκριμένο ως κεντρικό θέμα. Στα "αρνητικά" του θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι τα αρκετά κλισέ που υπάρχουν στην ιστορία. Ωστόσο, σε μερικά σημεία είναι απαραίτητα, ώστε να μεταφερθούμε στο κλίμα στις εκάστοτε εποχής. 

   Η Κέιτ και η Τάλι συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον δίδυμο, καθώς υπάρχουν αρκετές αντιθέσεις στις προσωπικότητές τους. Η πρώτη είναι πιο συνεσταλμένη και η δεύτερη πιο δυναμική. Η εξέλιξη και των δύο είναι εμφανής, καθώς το βιβλίο καλύπτει ένα διάστημα περίπου 40 χρόνων.

   Γενικά, οι "Πυγολαμπίδες" είναι ένα καλογραμμένο, συγκινητικό και νοσταλγικό μυθιστόρημα που η ανάγνωσή του αποτελεί μία απολαυστική εμπειρία. Θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και θα σας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Η Εκδίκηση του Κριού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου  Περιγραφή: Η ξαφνική επιστροφή του Μπρόγκαν Ράμσεϊ στη ζωή της Λίντια ντε Χάβιλαντ θα αλλάξει για πάντα τα δεδ...