Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Τα Δικά Μας Χρόνια (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Εν αρχή, ένας άνδρας σκορπίζει καναρόσπορους στους δρόμους για να δελεάσει κουκουβάγιες που θα του φέρουν πίσω την αγαπημένη του. Τίποτα πιο δελεαστικό για τον αναγνώστη, που, όσο προχωράει η αφήγηση, βυθίζεται στην ιστορία μιας οικογενειακής κατάρας και σ’ αυτήν μιας καταραμένης χώρας που δοκιμάζεται σαν τον Ιώβ με αλλεπάλληλους κατακλυσμούς, σεισμούς, επιδημίες, δικτατορίες και άλλες μάστιγες, και σώζεται μονάχα με τη δύναμη της πίστης στους μύθους και στα θαύματα των μύθων. Ένας τέτοιος μύθος ξεδιπλώνεται σ’ αυτό το μαγικό μυθιστόρημα που ο αφηγητής του διασχίζει, πληγωμένος αλλά όρθιος, έναν αιώνα ιστορία του τόπου του.
Συγγραφέας: Χόρχε Γκαλάν
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.*

   "Τα Δικά Μας Χρόνια" είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το πραγματικό στοιχείο με την μυθοπλασία. Ο συγγραφέας, Χόρχε Γκαλάν, αφηγείται γεγονότα και καταστάσεις που επηρέασαν τη χώρα του, το Ελ Σαλβαδόρ, μέσα από τις ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων.
   Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και δημιουργεί την εντύπωση στον αναγνώστη ότι είναι αυτοβιογραφία. Ο τρόπος γραφής θυμίζει ένα "σκοτεινό" παραμύθι, και αυτό είναι κάτι που σε συνεπαίρνει και σε απορροφά πλήρως στην ανάγνωση. Η πλοκή δεν είναι γραμμική, καθώς έχει συχνές χρονικές εναλλαγές. Η ιστορία είναι γεμάτη συμβολισμούς και αλληγορίες, και παρότι δεν έχει το στοιχείο της αγωνίας και του εντυπωσιασμού, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.
   Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ρεαλιστικοί και ταυτόχρονα τους χαρακτηρίζει κάτι το εξωπραγματικό. Η επιλογή ενός ανώνυμου αφηγητή που συμμετέχει ενεργά στην ιστορία, δημιουργεί ένα μυστήριο γύρω από τον κεντρικό ήρωα.
   Γενικά, "Τα Δικά Μας Χρόνια" είναι ένα καλογραμμένο, πρωτότυπο και ιδιαίτερο μυθιστόρημα που μπλέκει με όμορφο τρόπο την πραγματικότητα με το μύθο. Το αποτέλεσμα "μαγεύει" τον αναγνώστη, οπότε σίγουρα αποτελεί ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...