Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Σε Πρώτο Πρόσωπο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ο Κιφ Κέλμαν, ένας νεαρός, άφραγκος συγγραφέας, πιστεύει ότι επιτέλους του χαμογελά η τύχη, όταν ο διαβόητος απατεώνας Ζίγκφριντ Χάιντλ, κοινώς «Τζίγκι», του προσφέρει 10.000 δολάρια για να του γράψει, ως αόρατος συγγραφέας, την αυτοβιογραφία του. Ο Τζίγκι σε έξι βδομάδες πρόκειται να δικαστεί για τραπεζικές απάτες 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Το βιβλίο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τότε.
Η δουλειά δείχνει εύκολη, αλλά ο Τζίγκι αποδεικνύεται πολύ δύσκολος στη συνεργασία. Υπεκφεύγει, αντιφάσκει και αποσπάται εύκολα από τις «δουλειές» του που συνεχίζονται κανονικά – και ο Κιφ φοβάται πως περιλαμβάνουν μέχρι και εντολές για εκτελέσεις, που δίνονται από το γραφείο όπου δουλεύουν μαζί. Το χειρότερο, ο Κιφ αρχίζει να νιώθει μια παράξενη, υπνωτιστική έλξη για τον κόσμο του Τζίγκι. Και σύντομα δεν ξέρει πια αν εκείνος γράφει την αυτοβιογραφία του Τζίγκι ή ο Τζίγκι ξαναγράφει τη ζωή του από την αρχή – το ποιος είναι, το μέλλον του, την ίδια την πραγματικότητα.
Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Φλάναγκαν
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   Το "Σε Πρώτο Πρόσωπο" είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον Κιφ Κέλμαν, ο οποίος καλείται να γράψει την αυτοβιογραφία ενός απατεώνα, του Ζίγκφριντ Χάιντλ. 
   Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό  με τον τρόπο γραφής σου δίνουν την εντύπωση ότι ο αφηγητής κάθεται δίπλα σου και σου διηγείται την ιστορία. Οι διάλογοι ανάμεσα στον Κιφ και τον Ζίγκφριντ  είναι από τα κομμάτια του βιβλίου που απολαμβάνει περισσότερο ο αναγνώστης. Το βιβλίο, εκτός από την περίοδο της συγγραφής της αυτοβιογραφίας του Ζίγκφριντ, αναφέρεται και στην προσωπική/οικογενειακή ζωή του Κιφ και ουσιαστικά δεν υπάρχει πλοκή ή μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Παρόλα αυτά κρατά το ενδιαφέρον ως το τέλος και είναι λίγα τα σημεία που γίνεται βαρετό. 
   Ο Κιφ Κέλμαν ως κεντρικός ήρωας δεν περνά καθόλου αδιάφορος. Δεν μπορώ να πω ότι γίνεται συμπαθής, αλλά οι δυσκολίες που περνά τον κάνουν προσιτό προς τον αναγνώστη.  Ο Ζίγκφριντ, από την άλλη πλευρά, είναι εκκεντρικός και παρότι διαβάζεις για αυτόν από την οπτική του Κιφ, μπορείς να σχηματίσεις μία εικόνα γι' αυτόν στο μυαλό σου. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δύο είναι είναι περίεργη και ταυτόχρονα συναρπαστική.
   Γενικά, το "Σε πρώτο Πρόσωπο" είναι ένα μυθιστόρημα που καθώς το διαβάζεις θα αλλάξεις αρκετές φορές γνώμη για αυτό. Θα σου δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα, αλλά στο τέλος δε  θα μετανιώσεις που το διάβασες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...