Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Λύτρωση (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η αστυνομία μαθαίνει για το έγκλημα όπως και όλοι οι υπόλοιποι, μέσω Snapchat. Το βίντεο δείχνει ένα τρομοκρατημένο θύμα να ζητά συγχώρεση. Όταν βρίσκουν το πτώμα, συνοδεύεται από ένα χαρτί με τον αριθμό 2.
Ο επιθεωρητής Χούλνταρ εμπλέκεται στην έρευνα, στην οποία ζητά τη συνδρομή της παιδοψυχολόγου Φρέιγια καθώς θα πρέπει να ανακρίνουν τους έφηβους φίλους του θύματος. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι η δολοφονημένη νεαρή Στέλλα δεν ήταν το αγγελούδι που όλοι έλεγαν πως ήταν. Ακόμα κι έτσι όμως, ποιος μπορεί να τη μισούσε τόσο ώστε να τη σκοτώσει;
Κι ύστερα ένας ακόμα έφηβος εξαφανίζεται και έρχονται στην επιφάνεια και άλλα σχετικά βίντεο.
Ενώ η έρευνα μοιάζει να έχει πιάσει πάτο, ο Χούλνταρ και η Φρέιγια συμφωνούν σε δύο σημεία: ότι η αλήθεια δεν είναι καθόλου απλή και ότι ο δολοφόνος δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του.
Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardottir
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

   Η "Λύτρωση" είναι ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα που η ιστορία του λαμβάνει χώρα στην παγωμένη Ισλανδία. Μία έφηβη δολοφονείται και λίγες μέρες αργότερα ένας συνομήλικός της εξαφανίζεται. Ο δράστης στέλνει μικρά βίντεο μέσω της εφαρμογής Snapchat σε όλους τους φίλους των δύο αυτών εφήβων και η αστυνομία καλείται να τον εντοπίσει πριν υπάρξουν περισσότερα θύματα.
   Πρόκειται για ένα βιβλίο που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη, παρότι δεν υπάρχουν καταιγιστικές εξελίξεις και συνεχείς ανατροπές. Η πλοκή εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και σε κάποια σημεία "φρενάρει", καθώς ο επιθεωρητής Χούλνταρ και οι συνεργάτες του φτάνουν κάποιες φορές σε αδιέξοδο. Αυτό κάνει τον αναγνώστη να θέλει να διαβάζει συνεχώς για να μάθει τι θα γίνει παρακάτω. Το τέλος είναι ανατρεπτικό, έξυπνο και όλα δένουν απόλυτα χωρίς να υπάρχουν κενά και ασάφειες. Ένα στοιχείο που ανεβάζει την αξία του βιβλίου είναι ότι θίγει ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός και ο ρατσισμός λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
   Οι κεντρικοί χαρακτήρες, ο επιθεωρητής Χούλνταρ και η ψυχολόγος Φρέιγια, όπως επίσης και οι δευτερεύοντες, παρουσιάζονται επαρκώς και μπορείς να σχηματίσεις μία εικόνα για αυτούς.  Βέβαια, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην πλοκή και όχι στην ψυχογράφηση των χαρακτήρων, κάτι που χαρακτηρίζει τα βιβλία του είδους, οπότε δεν είναι αρνητικό.
   Γενικά, η "Λύτρωση" είναι ένα "σκοτεινό" αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να το διαβάσετε. Προσωπικά θα ήθελα να διαβάσω και τα άλλα δύο βιβλία με τον επιθεωρητή Χούλνταρ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...