Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Το Πράσινο Κουτί του Νεζ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Οι Ουγούρι πίστευαν ότι “όλα τα πλάσματα του σύμπαντος ξέρουν ότι η αγάπη είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης και διατήρησης των σχέσεων και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε. Ακόμα και μετά τον θάνατό μας”. Έλεγαν επίσης, “οι πράξεις μας μετράνε πολύ περισσότερο απ’ όσο μετρούσαν όταν ήμασταν εν ζωή”. Έλεγαν ακόμα ότι “η σχέση μεταξύ Αγάπης και Χρόνου, είναι σαν μια οριζόντια και μία κάθετη γραμμή που συναντιούνται στις άκρες τους. Αν μπορούσαμε να προσθέσουμε την Αγάπη με τον Χρόνο, τότε ο χρόνος μας δε θα μετριόταν πλέον. Με την αγάπη στο πλευρό μας, όλα ζωντανεύουν πραγματικά. Ακόμα και η ελπίδα στο μυαλό μας”. Οι εκδόσεις Ανάτυπο με χαρά εγκαινιάζουν τη σειρά τους Επιστημονική Φαντασία με το βιβλίο του ελπιδοφόρου, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Κώστα Κάππα. Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει σ’ έναν άλλον γαλαξία. Εκεί που ο Δόκτωρ Μιτρίφσκι Γκότσι, της Ένωσης Ελεύθερων Αστρογιατρών, πασχίζει με νύχια και με δόντια να φτάσει στο ηφαίστειο του Κάντιφλοπ του πλανήτη Έντνα, για να επιστρέψει το Πράσινο Κουτί στον αισθητήρα του Νεζ. Ο χρόνος που του απομένει είναι λίγος και η τύχη του πλανήτη στα χέρια του.
Συγγραφέας: Κώστας Κάππας 
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο.
*Ευχαριστώ τον συγγραφέα για το αντίτυπο.*

   "Το Πράσινο Κουτί του Νεζ" είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με κεντρικό ήρωα τον Δόκτωρ Γκότσι. Ο Μιτρίφσκι Γκότσι, πραγματοποιώντας ένα διαγαλαξιακό ταξίδι, προσπαθεί να φτάσει στον πλανήτη Έντνα και να βάλει το πράσινο κουτί στον αισθητήρα του Νεζ.
   Ο συγγραφέας δημιουργεί όχι απλά έναν δικό του φανταστικό κόσμο, αλλά έναν ολόκληρο γαλαξία. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται χάρτης, καθώς επίσης και γλωσσάρι για τη γλώσσα που επινόησε στα πλαίσια της ιστορίας. Η υπόθεση είναι συναρπαστική και κρατάει το ενδιαφέρον από την αρχή έως στο τέλος. Παρότι περιλαμβάνονται λέξεις που ο αναγνώστης πρέπει να αναζητήσει στο γλωσσάρι για να τις κατανοήσει, η ανάγνωση δεν είναι κουραστική, καθώς από τον τρόπο που είναι δομημένοι οι διάλογοι δεν είναι απαραίτητη αυτή η αναζήτηση. Η πλοκή ρέει με κανονικούς ρυθμούς, είναι περίπλοκη και έχει κάποιες ανατροπές. 
   Υπάρχει μία πληθώρα από χαρακτήρες που είναι κάπως δύσκολο να τους θυμάσαι όλους και να μην τους μπερδεύεις. Βέβαια όσους είναι σημαντικοί για την εξέλιξη του βιβλίου μπορείς εύκολα να τους αποτυπώσεις στη μνήμη, αφού τα ιδιαίτερα ονόματά τους βοηθούν σε αυτό. Δε δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο να περιγραφούν οι ήρωες σε βάθος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κακογραμμένοι. Αναφέρονται τα στοιχεία που είναι χρήσιμα, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να σχηματίσει μία εικόνα γι' αυτούς.
   Γενικά, "Το Πράσινο Κουτί του Νεζ" είναι μια απολαυστική περιπέτεια, κατάλληλη για όσους αγαπούν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

*Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το 2ο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...