Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Το Χρονικό Ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ένας αδέσποτος γάτος ζει σε ένα πάρκιγκ στο σύγχρονο Τόκιο. Για τίποτα στον κόσμο δεν θα αντάλλασσε την ελευθερία του με την άνεση ενός διαμερίσματος. Την ημέρα, όμως, που τον χτυπά ένα αυτοκίνητο καταφεύγει στη βοήθεια του νεαρού Σατόρου, που τον φροντίζει, του προσφέρει τη ζεστασιά ενός σπιτικού και του δίνει το όνομα Νάνα.
Πέντε χρόνια αργότερα ο Σατόρου ξεκινά ένα ταξίδι με το βαν του, σχεδιάζοντας να επισκεφτεί τρεις παλιούς παιδικούς του φίλους. Στο πλευρό του βρίσκεται ο Νάνα, που είναι χαρούμενος γι’ αυτή την εμπειρία παρόλο που δεν γνωρίζει τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού· ο Σατόρου δεν θέλει να του τον αποκαλύψει.
Με φόντο την εναλλαγή των εποχών στην Ιαπωνία, η ιστορία του Νάνα χαρτογραφεί τα συναισθήματα που προκαλούν οι αναπάντεχες λοξοδρομήσεις της ζωής, εξυμνώντας την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας.
Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που έχει συγκινήσει εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνει πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας οι πράξεις αγάπης, μεγάλες αλλά και μικρές.
Συγγραφέας: Χίρο Αρικάουα
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   "Το Χρονικό Ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου είναι ένα γλυκόπικρο ανάγνωσμα με κεντρικούς ήρωες έναν νεαρό άντρα, τον Σατόρου, και τον αγαπημένο του γάτο, τον Νάνα. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό την εύρεση ενός νέου σπιτιού για τον Νάνα, τον οποίο ο Σατόρου δεν μπορεί να φροντίζει άλλο. Μέσα από αυτό το ταξίδι, μεταφερόμαστε στο παρελθόν του Σατόρου και γνωρίζουμε αγαπημένους του ανθρώπους.
   Η συγγραφέας μας αφηγείται μία πολύ γλυκιά ιστορία, με επίκεντρο τη φιλία ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα γάτο, συνδυάζοντας με όμορφο τρόπο το χιούμορ και τη συγκίνηση. Ο τρόπος γραφής είναι απλός, αλλά η ανάγνωση επηρεάζει τα συναισθήματα του αναγνώστη και τον βάζει σε σκέψεις. Η πλοκή κυλάει γρήγορα και το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί μέσα σε μία ημέρα. Η εναλλαγή των προσώπων και των τοπίων το κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρον και η αναγνωστική εμπειρία γίνεται πιο ευχάριστη. 
   Από τους δύο κεντρικούς ήρωες ο Νάνα ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γατίσια προσωπικότητά του. Συχνά οι ατάκες του προκαλούν γέλιο, ενώ η αγάπη του για τον Σατόρου εκπλήσσει τον αναγνώστη. Ο Σατόρου από την άλλη είναι ένας καλόκαρδος νεαρός που νοιάζεται για τα ζώα και είναι πολύ δεμένος με τον γάτο του. Το γεγονός ότι αναζητά το καλύτερο σπίτι για αυτόν δείχνει πόσο δυνατή μπορεί να είναι μία σχέση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο με το κατοικίδιό του. Είναι περιττό να ειπωθεί πώς και οι δύο γίνονται αμέσως αγαπητοί.
   Γενικά, "Το Χρονικό Ενός Πολυταξιδεμένου Γάτου" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα παραμύθι για ενήλικες. Μέσα από την απλότητά του, καταφέρνει να θίξει σημαντικά θέματα, όπως είναι η φιλία και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τους άλλους. Οι γατόφιλοι θα το αγαπήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...