Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Χελώνες στο Άπειρο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η δεκαεξάχρονη Άζα δε θα σκεφτόταν ποτέ να λύσει το μυστήριο του εξαφανισμένου δισεκατομμυριούχου Ράσελ Πίκετ. Αλλά η αμοιβή είναι εκατό χιλιάδες δολάρια, και η Καλύτερη και Πιο Ατρόμητη φίλη της, η Ντέιζι, θέλει οπωσδήποτε να προσπαθήσει. Έτσι, αρχίζουν την έρευνα, που θα τις φέρει στον κόσμο του Ράσελ Πίκετ και του γιου του, του Ντέιβις, με τον οποίο τις ενώνουν πολλά -και τις χωρίζουν ακόμη περισσότερα…
Η Άζα προσπαθεί. Προσπαθεί να είναι καλή κόρη, καλή φίλη, καλή μαθήτρια, ακόμη και καλή ντετέκτιβ, την ίδια στιγμή που τα αισθήματά της και οι φόβοι της γίνονται ένα όλο και πιο μπερδεμένο κουβάρι.
Συγγραφέας: John Green
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

   Το βιβλίο "Χελώνες στο Άπειρο" του John Green είναι ένα νεανικό και κοινωνικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται θέματα όπως η ψυχική υγεία, η φιλία και η εφηβική αγάπη. Η Άζα προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Ράσελ Πίκετ μαζί με τη φίλη της Ντέιζι, μπαίνει στη ζωή του έφηβου γιου του, Ντέιβις, τον οποίο γνωρίζει από παλιά. 
   Ο συγγραφέας, χωρίς να βαραίνει το κλίμα, δίνει στον αναγνώστη μια εικόνα για το πώς είναι να αντιμετωπίζεις μία ψυχική διαταραχή, χωρίς να ωραιοποιεί την κατάσταση, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε άλλα βιβλία με παρόμοια θεματολογία. Η ιστορία εξελίσσεται με κανονικός ρυθμούς και επικεντρώνεται στην ψυχοσύνθεση της Άζα, παρά στην προσπάθειά της να βρει τον Ράσελ Πίκετ. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με τις περίπλοκες και παράλογες σκέψεις του δεκαεξάχρονου κοριτσιού. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολο να συνδεθείς μαζί της. Ένα ακόμη στοιχείο που δεν λείπει από το βιβλίο είναι η έμφαση που δίνεται στα συναισθήματα των ηρώων. 
   Τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου αποτελεί η Άζα, η οποία πάρα τις ιδιαιτερότητές της, γίνεται σχεδόν αμέσως αγαπητή στον αναγνώστη. Ο τρόπος που σκιαγραφείται δεν κάνει όποιον διαβάζει το βιβλίο να την λυπάται. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανόν οι αναγνώστες να μπουν στη θέση της και να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της. Όλοι οι χαρακτήρες είναι καλά δομημένοι, αλλά αυτός που περιγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό και για τον οποίο έχουμε την καλύτερη εικόνα, είναι αυτός της Άζα.
   Γενικά, το "Χελώνες στο Άπειρο" είναι ένα γρήγορο ανάγνωσμα που είναι κατάλληλο για εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ο John Green είναι αγαπημένος συγγραφέας πολλών και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...