Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Σασμός (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή.
Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.
«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη.
Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα
μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.

Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλ­της, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;
Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Ο "Σασμός" του Σπύρου Πετρουλάκη είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η θεματολογία του αφορά την κρητική βεντέτα και το πώς είναι δυνατόν να επέλθει το τέλος της, με τη συμφιλίωση ανάμεσα στις οικογένειες που εμπλέκονται. Η λέξη "σασμός" αναφέρεται σε αυτό, δηλαδή στη λήξη της βεντέτας.
   Ο συγγραφέας σε πολλά σημεία του βιβλίου χρησιμοποιεί σχήματα λόγου, όπως μεταφορές και παρομοιώσεις. Εάν σας αρέσει αυτό το στυλ γραφής, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο ανάγνωσμα. Η αφήγηση της ιστορίας είναι τριτοπρόσωπη και πραγματοποιείται σε διαφορετικούς τόπους και χρονικές στιγμές. Ο τρόπος που είναι δομημένα τα κεφάλαιο βοηθάει τον αναγνώστη να μην μπερδευτεί με τις συχνές χρονικές εναλλαγές. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, κυρίως επειδή αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα. Ο συνδυασμός μυθοπλασίας και αληθινών γεγονότων είναι συνηθισμένος στο χώρο της λογοτεχνίας και συνήθως το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό για τον αναγνώστη. Στην περίπτωση του "Σασμού" ισχύει η παραπάνω πρόταση, καθώς αποτελεί ένα "δυνατό" ανάγνωσμα. Στο μεγαλύτερο μέρος του η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι βαριά και στενάχωρη, λόγω του θέματός του, αλλά η κατάληξή του είναι θετική.
   Όλοι οι ήρωες του βιβλίου είναι τραγικές φιγούρες και καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ζωής και θανάτου. Ο τρόπος που παρουσιάζονται στον αναγνώστη, τον κάνουν να κρατά μία απόσταση από αυτούς. Δηλαδή, δεν τον ωθούν να ταυτιστεί μαζί τους. Βέβαια το δράμα τους σίγουρα επηρεάζει όποιον διαβάζει το βιβλίο και του προκαλεί συναισθήματα. 
   Γενικά, ο "Σασμός" είναι ένα "βαρύ" και συναισθηματικά φορτισμένο ανάγνωσμα. Πραγματεύεται ένα θέμα, την κρητική βεντέτα, που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να στερεί τη ζωή τόσων ανθρώπων. Αν σας αρέσουν τα κοινωνικά μυθιστορήματα και οι ιστορίες που αφορούν την ελληνική επαρχία, τότε είναι το κατάλληλο βιβλίο για εσάς.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...