Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Κλέφτης των Τατουάζ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Όταν η Μάρνι Μάλινς, καλλιτέχνιδα τατουάζ, ανακαλύπτει ένα παραμορφωμένο πτώμα, ο νεαρός ντετέκτιβ Φράνσις Σάλιβαν θα χρειαστεί τη βοήθειά της. Εκεί έξω τριγυρίζει ένας σίριαλ κίλερ, που αφαιρεί τα τατουάζ από το σώμα των θυμάτων του όσο είναι ακόμη ζωντανοί. Η Μάρνι γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο των τατουάζ, αλλά έχει τους δικούς της προσωπικούς λόγους να μην εμπιστεύεται την αστυνομία. Κι έτσι, όταν ανακαλύπτει τον επόμενο στόχο του δολοφόνου, αντιμετωπίζει και το δίλημμα: θα το πει στον Σάλιβαν ή θα κυνηγήσει μόνη της τον Κλέφτη των Τατουάζ;
Συγγραφέας: Άλισον Μπέλσαμ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Ο Κλέφτης των Τατουάζ" αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο της Άλισον Μπέλσαμ. Πρόκειται για ένα αστυνομικό/ψυχολογικό θρίλερ, όπου η αστυνομία καλείται να βρει τον ένοχο για μια σειρά εγκλημάτων που αφορούν την αφαίρεση των τατουάζ από τα θύματα. Η Μάρνι, μία καλλιτέχνιδα τατουάζ, βοηθά τον νεαρό ντετέκτιβ Φράνσις, ώστε να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από αυτούς τους αποτρόπαιους φόνους.
   Η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία μέσα από την οπτική περισσότερων από δύο ηρώων. Όταν διαβάζουμε από την πλευρά του δολοφόνου, η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη  και με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης έρχεται άμεσα αντιμέτωπος με τις ανατριχιαστικές σκέψεις του. Ενώ όταν διαβάζουμε για τον τρόπο που κινείται η αστυνομία, η τριτοπρόσωπη αφήγηση μας επιτρέπει να έχουμε μία πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων. Η πλοκή είναι γρήγορη, αλλά δεν υπάρχουν καταιγιστικές εξελίξεις, παρά μόνο στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου. Το τέλος δεν ήταν προβλέψιμο, αλλά δε θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως πολύ ανατρεπτικό. Σίγουρα όμως ήταν ικανοποιητικό και όλες οι λεπτομέρειες οδήγησαν σε αυτό, χωρίς να υπάρχουν κενά ή ασάφειες. Στα θετικά του βιβλίου προστίθεται και η σκοτεινή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η συγγραφέας, κάνοντας την ανάγνωση πιο συναρπαστική. Κάτι που ίσως έλειπε ήταν οι σκηνές δράσης και αγωνίας, αλλά ο αναγνώστης αποζημιώνεται στο τέλος.
   Από τους χαρακτήρες που δημιούργησε η Άλισον Μπέλσαμ, πιο συμπαθής και φιλικός προς τον αναγνώστη είναι ο Φράνσις, ο οποίος είναι λίγο ντροπαλός και παράλληλα διαθέτει και μία δυναμική πλευρά. Η Μάρνι από την άλλη είναι εξωστρεφής, θαρραλέα και παρά την εκκεντρικότητά της, είναι εξίσου συμπαθητική με τον Φράνσις. Στο σύνολό τους οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, αλλά είναι δύσκολο να ταυτιστείς μαζί τους.
   Γενικά, "Ο Κλέφτης των Τατουάζ" είναι ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να το διαβάσετε. Θα ικανοποιήσει τους λάτρεις των αστυνομικών και πιθανόν θα προκαλέσει ανατριχίλα στους πιο "ευαίσθητους" αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...