Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Πικρό Καλοκαίρι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Από τη σοφίτα του Λίντονς, μιας εγκαταλειμμένης έπαυλης στην αγγλική ύπαιθρο, το βλέμμα της Φράνσις Τζέλικο πέφτει πρώτα πάνω στην Κάρα, σκοτεινή και όμορφη, και στη συνέχεια στον Πίτερ, σοβαρό και εντυπωσιακό. Το ζευγάρι περνάει το καλοκαίρι του 1969 στα δωμάτια κάτω από το δικό της, καθώς η Φράνσις μελετά την αρχιτεκτονική των γύρω κήπων. Αλλά η ρουτίνα της αλλάζει όταν ανακαλύπτει ένα ματάκι στο πάτωμα του μπάνιου της από το οποίο μπορεί να κατασκοπεύσει την ιδιωτική ζωή των γειτόνων της.
Προς μεγάλη έκπληξη της Φράνσις, η Κάρα και ο Πίτερ δείχνουν προθυμία να τη γνωρίσουν. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή της που κάποιος την αποκαλεί φίλη και πολύ σύντομα οι τρεις τους περνάνε μαζί την κάθε μέρα: τρώνε υπέροχα γεύματα, πίνουν αμέτρητα μπουκάλια κρασί και καπνίζουν μέχρι που η στάχτη μαζεύεται σωρός πάνω στα σκονισμένα έπιπλα.
Αλλά καθώς το καυτό καλοκαίρι φτάνει στο αποκορύφωμά του, γίνεται προφανές ότι η σχέση της Κάρα και του Πίτερ είναι περίπλοκη. Οι ιστορίες που λέει η Κάρα δε βγάζουν νόημα και, καθώς η Φράνσις μπλέκεται ολοένα και πιο βαθιά στη ζωή του σαγηνευτικού ζευγαριού, τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, στο σωστό και το λάθος, αρχίζουν να θολώνουν. Μέσα στην παρακμή όπου οι τρεις τους διολισθαίνουν, ένα μικρό έγκλημα θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο: ένα έγκλημα τόσο τρομερό, που θα στιγματίσει τη ζωή τους για πάντα.
Συγγραφέας: Κλερ Φούλερ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.*

   Η Φράνσις Τζέλικο πρόκειται να περάσει το καλοκαίρι του 1969 σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη της Αγγλικής υπαίθρου, το Λίντονς. Της ανατέθηκε  να μελετήσει την αρχιτεκτονική του χώρου και να ετοιμάσει μια αναφορά μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Όταν φτάνει στο Λίντονς γνωρίζει τους νέους της γείτονες, την Κάρα και τον Πίτερ,  και δεν περνά από το μυαλό της για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες της κοινής τους διαβίωσης.
    Βλέποντας το εξώφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου σου δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα. Όμως το περιεχόμενο του βιβλίου είναι πολύ διαφορετικό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ψυχολογικό θρίλερ. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες σε κερδίζει με τις υπέροχες περιγραφές που σου δημιουργούν όμορφες εικόνες στο μυαλό. Η ιστορία, όσο εξελίσσεται, αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και στα τελευταία κεφάλαια δημιουργείται το αίσθημα της ανυπομονησίας για το τι πρόκειται να συμβεί. Ο αναγνώστης διαβάζει την ιστορία μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης της Φράνσις, η οποία αναφέρει γεγονότα από τη ζωή της πριν φτάσει στην έπαυλη, αλλά και από την κατάστασή της στο τώρα, δηλαδή περίπου 20 χρόνια μετά από εκείνο το καλοκαίρι. Καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησης υπάρχει η αμφιβολία για το τι είναι πραγματικό από όσα περιγράφονται και τι όχι. Κυρίως όσο αφορά τις ιστορίες που αφηγείται η Κάρα, που πολλές φορές μοιάζουν εξωπραγματικές. Από τη μέση του βιβλίου και φτάνοντας προς το τέλος, γίνονται κάποιες αποκαλύψεις που δεν τις περιμένεις.
   Οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου, η Φράνσις, η Κάρα και ο Πίτερ, είναι ένα από τα στοιχεία του που το κάνουν συναρπαστικό. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις προσωπικότητές τους δίνουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο ανάγνωσμα, ενώ αξίζει να γίνει αναφορά και στους διαλόγους μεταξύ τους, ιδιαίτερα ανάμεσα στην Φράνσις και την Κάρα. Η πρώτη είναι σεμνότυφη και ντροπαλή, ενώ η δεύτερη αυθόρμητη και ονειροπαρμένη, χαρακτηριστικά που τις κάνουν να διαφέρουν πολύ, τόσο ως προς τη συμπεριφορά όσο και ως προς τον τρόπου που εκφράζονται.
   Γενικά, το "Πικρό Καλοκαίρι" είναι ένα καλογραμμένο και με εξαιρετική μετάφραση βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε. Οι περιγραφές του θα σας μαγέψουν και η κατάληξή του θα σας εκπλήξει.
   
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...