Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Καταδίωξη Στη Βενετία (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Όταν η νεαρή σύζυγος του Ρέι Γκάρετ αυτοκτονεί, ο κόσμος του καταρρέει. Για πρώτη φορά στην ξέγνοιαστη ως τότε ζωή του, πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Εκτός από τον πόνο του, έχει να αντιμετωπίσει και την οργή του πεθερού του, Έντουαρντ Κόουλμαν, που πιστεύει πως ο Ρέι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της κόρης του.
Ο Κόουλμαν πυροβολεί τον Ρέι και, νομίζοντάς τον νεκρό, φεύγει για τη Βενετία. Ο Ρέι όμως θα τον ακολουθήσει ως εκεί, ελπίζοντας να βρει ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά του. Μέσα στα σοκάκια της γραφικής πόλης παραμονεύουν ο ένας τον άλλο, ο Κόουλμαν για να εκδικηθεί και ο Ρέι για να ξαλαφρώσει από το βάρος μιας αόριστης ευθύνης. Σε αυτή τη θανάσιμη καταδίωξη οι ρόλοι κυνηγού και κυνηγημένου εναλλάσσονται και η αγωνία κορυφώνεται μέχρι την τελική σύγκρουση.
Συγγραφέας: Πατρίσια Χάισμιθ
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας που μου έστειλαν το βιβλίο.*

   Το βιβλίο "Καταδίωξη στη Βενετία" της Πατρίσια Χάισμιθ είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που εξελίσσεται στη Βενετία τη δεκαετία του '60. Ο Έντουαρντ Κόουλμαν μετά την αυτοκτονία της κόρης του είναι πολύ στεναχωρημένος και ταυτόχρονα εξοργισμένος με τον γαμπρό του, τον Ρέι Γκάρετ, καθώς τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατό της. Ο Ρέι, αφού δεχτεί μία δολοφονική επίθεση από τον Εντ, τον ακολουθεί στη Βενετία, για να του αποδείξει ότι είναι αθώος.
   Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, η πλοκή κυλάει με γρήγορους ρυθμούς και η ανάγνωσή του είναι εύκολη και γρήγορη. Σε όλο το ανάγνωσμα ακολουθείται τον ίδιο μοτίβο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο άντρες, με τους ρόλους ανάμεσα σε αυτόν που καταδιώκει και αυτόν που καταδιώκεται να εναλλάσσονται συνεχώς. Δημιουργείται το αίσθημα της αγωνίας στον αναγνώστη σχεδόν από την αρχή του βιβλίου και υπάρχει μία κορύφωση στο τέλος. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου το τέλος θα μπορούσε να είναι πιο "δυνατό". Η προσδοκία για ένα πιο "δυνατό" τέλος μου δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η συγγραφέας περιγράφει αρκετές σκηνές γεμάτες ένταση και δράση. 
   Πολύ θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει η Πατρίσια Χάισμιθ, τον Ρέι και τον Εντ. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση γίνεται και από την πλευρά του Ρέι και από την πλευρά του Εντ. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου γίνεται από την οπτική του Ρέι, οπότε μαθαίνουμε περισσότερα για αυτόν. Αλλά τα κεφάλαια που είναι γραμμένα από την οπτική του Εντ είναι αρκετά για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Στο σύνολό τους οι χαρακτήρες του βιβλίου, είτε κεντρικοί είτε δευτερεύοντες, είναι καλοστημένοι και καλογραμμένοι. Από την περιγραφή των δευτερευόντων χαρακτήρων, δίνονται πληροφορίες στον αναγνώστη για τον τρόπο ζωής στην Ιταλία εκείνης της εποχής.
   Γενικά, το μυθιστόρημα με τίτλο "Καταδίωξη στη Βενετία" είναι καλογραμμένο, έχει ιδιαίτερους ήρωες και διαβάζεται με ενδιαφέρον. Κατά την ανάγνωσή του, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι παρακολουθείς μία ταινία, κάτι που δείχνει ότι η συγγραφέας περιγράφει με τον κατάλληλο τρόπο το σκηνικό της ιστορίας. Διαβάστε το αν σας αρέσουν τα noir μυθιστορήματα και αν αναζητείται ένα ψυχολογικό θρίλερ που να είναι κάτι το διαφορετικό από τα σύγχρονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...