Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Φαρενάιτ 451 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: "Το σύστημα ήταν απλό. Όλοι το καταλάβαιναν. Τα βιβλία έπρεπε να καούν, μαζί με τα σπίτια όπου ήταν κρυμμένα.
Ο Γκάυ Μόνταγκ ήταν πυρονόμος και η δουλειά του ήταν να βάζει φωτιά. Το απολάμβανε να βάζει φωτιά. Επί δέκα χρόνια έκανε αυτή την εργασία και δεν τον προβλημάτισε ποτέ η ευχαρίστηση που ένιωθε κατά τις νυχτερινές επιδρομές ή η χαρά του όταν έβλεπε τις σελίδες να παραδίνονται στις φλόγες... Δεν τον προβλημάτιζε τίποτε έως ότου συνάντησε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που του μίλησε για το παρελθόν, για τον καιρό που οι άνθρωποι δεν φοβόνταν. Και κατόπιν συνάντησε έναν καθηγητή που του μίλησε για το μέλλον, για τις μέρες που οι άνθρωποι θα μπορούν να σκέφτονται. Αίφνης, ο Γκάυ Μόνταγκ συνειδητοποίησε τι έπρεπε να κάνει...".
Η ρωμαλέα και ποιητική πρόζα του Μπάντμπερυ και η ασυνήθιστη διορατικότητά του όσον αφορά τις δυνατότητες της τεχνολογίας συνδυάζονται και συνθέτουν μια προφητική αφήγηση για την υποδούλωση του δυτικού πολιτισμού στα μήντια, στα ναρκωτικά και στον κομφορμισμό - μια αφήγηση εφάμιλλη του "1984" του Όργουελ και του "Θαυμαστός καινούργιος κόσμος" του Χάξλεϋ. 
Συγγραφέας: Ray Bradbury 
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα.

   Το βιβλίο με τίτλο "Φαρενάιτ 451" του Ray Bradbury είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που μας μεταφέρει σε μία δυστοπική κοινωνία του μέλλοντος. Σε αυτή την κοινωνία τα βιβλία δεν έχουν θέση και δεν επιτρέπεται κανείς να τα έχει στην κατοχή του. Θεωρούνται επικίνδυνα και γι' αυτό υπάρχουν άνθρωποι που η δουλειά τους είναι  να τα καταστρέφουν.
   Ο κεντρικός ήρωας, Γκάυ Μόνταγκ, ήταν πυρονόμος και η δουλειά του ήταν να καταστρέφει τα βιβλία καίγοντάς τα. Αλλά όταν συνάντησε μία νεαρή κοπέλα και αργότερα έναν καθηγητή, συζήτησε μαζί τους και άλλαξε κατά κάποιον τρόπο. Σαν ήρωας είναι καλογραμμένος, αλλά δεν είναι από αυτούς που θα δεθείς ή θα ταυτιστείς μαζί τους. Ο συγγραφέας δίνει περισσότερη έμφαση στην ιστορία που θέλει να πει από ότι στους ήρωες. Από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες ιδιαίτερη αίσθηση κάνει η Κλαρίς, η νεαρή δεκαεφτάχρονη κοπέλα, καθώς έχει μία ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. 
   Σαν ανάγνωσμα, είναι γενικά γρήγορο και η πλοκή του εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Παρά τις λίγες σελίδες, η ιστορία είναι ολοκληρωμένη, χωρίς να υπάρχουν κενά ή παραλήψεις. Ο συγγραφέας κάνει όσες περιγραφές είναι απαραίτητες για να μας δώσει μια καλή εικόνα γι' αυτήν την σκοτεινή δυστοπική κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια είναι ένα διαχρονικό ανάγνωσμα με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση που σε βάζει σε σκέψεις.
   Γενικά, το βιβλίο "Φάρεναιτ 451" είναι ένα κλασσικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε, ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του είδους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...