Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Βυθισμένος Ουρανός (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Το τζιπ αφέθηκε να γλιστρήσει στα βράχια των Δικαστικών, στον Μαραθώνα, παίρνοντας μαζί του στον βυθό την Ξένια Χατζή. Το αίμα της είναι πλημμυρισμένο στα ηρεμιστικά: μία ποσότητα ικανή επίσης να τη σκοτώσει. Θα μπορούσε να ήταν αυτοκτονία. Αλλά η αστυνόμος Στέλλα 'Aνταμς ξέρει πως δεν είναι. Ξέρει πως είναι φόνος.
Λίγους μόλις μήνες μετά τον ερχομό της στην Ελλάδα από την Αμερική και τη μυστική αντιτρομοκρατική υπηρεσία του FBI στην οποία εργαζόταν, η αινιγματική τριανταπεντάχρονη με το λευκό δέρμα, τα κόκκινα μαλλιά και τα γυαλιά ηλίου που δεν βγαίνουν στιγμή από τα μάτια της, θα ψάξει για τον αινιγματικό δολοφόνο με τον δικό της ανορθόδοξο τρόπο.
Βίαιη, μονομανής, με μια ιδιαίτερη σεξουαλικότητα και καθόλου πολιτικά ορθή, η Στέλλα 'Aνταμς δεν θα απαιτήσει μόνο από τους συνεργάτες της την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά θα μπλεχτεί και η ίδια επικίνδυνα βαθιά σε αυτήν.
Την ίδια στιγμή που τα γρανάζια –και οι γάντζοι– του παρελθόντος της έρχονται όλο και πιο κοντά της. Για να τη συνθλίψουν.
Συγγραφέας: Κική Τσιλιγγερίδου
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell.

   Το βιβλίο με τίτλο "Βυθισμένος Ουρανός" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρική ηρωίδα την αστυνόμο Στέλλα Άνταμς. Η Στέλλα είναι ένας ιδιόρρυθμος χαρακτήρας που προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα με έναν δικό της τρόπο που αγγίζει τα όρια της παρανομίας.
   Η συγγραφέας εστιάζει περισσότερο στο "χτίσιμο" του χαρακτήρα της Στέλλας Άνταμς, παρά στην αστυνομική υπόθεση. Εξίσου καλογραμμένοι είναι και οι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του βιβλίου. Η αστυνόμος Άνταμς είναι ίσως από τους πιο παράξενους χαρακτήρες βιβλίων που έχω συναντήσει. Έχει αρκετές ιδιαιτερότητες ως προς την εξωτερική της εμφάνιση, τον ψυχισμό της και τις σεξουαλικές της προτιμήσεις. Πολλές φορές κατά την ανάγνωση του βιβλίου ο αναγνώστης "χάνεται" στις περίεργες σκέψεις της, ενώ αρκετές πληροφορίες για το παρελθόν της αστυνόμου γίνονται γνωστές μέσω των ψευδαισθήσεων της.
   Παρόλο που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον κεντρικό χαρακτήρα, η αστυνομική υπόθεση δεν παραμελείται. Η πλοκή κυλάει γρήγορα και κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Όλη η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις τριών ημερών, με την αγωνία να κορυφώνεται την τρίτη ημέρα. Όλα οδηγούν με τον σωστό τρόπο, χωρίς να υπάρχουν κενά, στο τέλος, το οποίο κρύβει και μία μικρή ανατροπή.
   Γενικά, είναι ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που θα αρέσει σε όσους είναι λάτρεις του είδους. Το σίγουρο είναι ότι δε θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας και θα ανυπομονείτε να φτάσετε στο τέλος.

*Είναι το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής τριλογίας της Στέλλας Άνταμς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...