Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Η Άλλη Γκρέις (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: 1843. Μια νεαρή υπηρέτρια, η Γκρέις Μαρκς, καταδικάζεται για συνέργεια στη φρικιαστική δολοφονία του αφεντικού της και της οικονόμου και ερωμένης του. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αθώα, άλλοι ότι είναι όντως φόνισσα ή παράφρων. Η Γκρέις, που εκτίει ισόβια, υποστηρίζει ότι δε θυμάται τίποτε από τους φόνους. Ένας φιλόδοξος γιατρός που ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους επιστρατεύεται από μια ομάδα προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να δοθεί χάρη στην Γκρέις. Ακούει την ιστορία της φέρνοντάς την όλο και πιο κοντά στη μέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί. Τι θα ανακαλύψει στην προσπάθειά του να ξεκλειδώσει τη μνήμη της; 
Συγγραφέας: Μάργκαρετ Άτγουντ 
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. 
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός που μου έστειλαν το βιβλίο.*


 
  
 "Η Άλλη Γκρέις" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αφηγείται την ιστορία της Γκρέις Μαρκς, η οποία κατηγορήθηκε για την εμπλοκή της στη δολοφονία του Τόμας Κινίαρ και της Νάνσι Μοντγκόμερι. Η Μάργκαρετ Άτγουντ συνδυάζοντας την πραγματικότητα με την μυθοπλασία προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία από την πλευρά της Γκρέις.
   Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο ρυθμός είναι αργός και αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για να μπεις στο "κλίμα". Από τη στιγμή που η Γκρέις συναντά τον Σάιμον -τον γιατρό που ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους και κλήθηκε να βοηθήσει ώστε να της δοθεί χάρη- η πλοκή κυλά πιο γρήγορα. Η νεαρή κοπέλα στις συναντήσεις της με τον γιατρό αφηγείται την ιστορία της ζωής της, από την μέρα που έφτασε στον Καναδά μέχρι και την περίοδο που δούλευε στο σπίτι του κύριου Κινίαρ. Σκοπός του γιατρού είναι να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη την ημέρα των φόνων, βοηθώντας την Γκρέις να θυμηθεί με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα. 
   Ακόμη και από την ανάγνωση της περίληψης στο οπισθόφυλλο γίνεται φανερό ότι πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και με πολλές δόσεις μυστηρίου. Ο τρόπος που επιλέγει η συγγραφέας να αφηγηθεί τη ζωή της Γκρέις (μέσω των συναντήσεων με τον γιατρό) είναι ιδιαίτερα έξυπνος και πρωτότυπος, και προσδίδει μία αμεσότητα που κάνει την ιστορία πιο αληθοφανή στα μάτια του αναγνώστη. Επιπλέον, αυτή η αμεσότητα προκαλεί πολλές φορές την αίσθηση ότι είσαι και εσύ μέρος της ιστορίας ως ένας εξωτερικός παρατηρητής.
   Η κεντρική ηρωίδα είναι αινιγματική και παρά την πιθανή ανάμειξή της σε ένα έγκλημα γίνεται συμπαθής στον αναγνώστη. Η εναλλαγή πρωτοπρόσωπης (Γκρέις) και τριτοπρόσωπης αφήγησης κάνει την ανάγνωση του βιβλίου ακόμη πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα, καθώς μαθαίνουμε και πράγματα πέρα από την οπτική της Γκρέις, κυρίως που αφορούν τον γιατρό Σάιμον. Στο βιβλίο υπάρχουν και μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο της Ροζάνα Μούντι, η οποία έγραψε και αυτή για την Γκρέις Μαρκς.
   Η Μάργκαρετ Άτγουντ έχει εξαιρετική γραφή και φαίνεται ότι έκανε αρκετή έρευνα για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο είναι καλογραμμένο. Οι αναγνώστες που προτιμούν βιβλία με περιγραφές, σίγουρα θα το εκτιμήσουν λίγο περισσότερο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ στα ελληνικά είναι εξαιρετική.
   Γενικά, "Η Άλλη Γκρέις" είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε, ιδιαίτερα αν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες. Θα σας συναρπάσει και θα περιμένετε με αγωνία να φτάσετε στην τελευταία σελίδα.

*Υπάρχει τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο βιβλίο, με τον αγγλικό τίτλο "Alias Grace".
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...