Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Το Ηλεκτρικό Πρόβατο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ο πιο πρόσφατος παγκόσμιος πόλεμος έχει αφήσει τη Γη διαλυμένη. Από τα συντρίμμια ενός κόσμου πλημμυρισμένου από ραδιενεργή σκόνη αναδύεται ο Ρικ Ντέκαρντ, κυνηγός επικηρυγμένων ανθρωποειδών. Ο Ρικ ονειρεύεται να αποκτήσει ένα ζώο, πανάκριβο σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης στην καινούργια εποχή. Το ηλεκτρικό πρόβατο που έχει στην κατοχή του, μια σχεδόν τέλεια απομίμηση πραγματικού, τον καταθλίβει. Ώσπου ο Ρικ καλείται να σκοτώσει έξι εξελιγμένα ανθρωποειδή Nexus-6 έναντι μεγάλης αμοιβής…
Σ’ αυτό το καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα, που ενέπνευσε την περίφημη ταινία Blade Runner, παρουσιάζεται η πάλη ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή, στην ελεύθερη βούληση και στον άτεγκτο προγραμματισμό. Συγχρόνως αναδεικνύονται όλα τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της μυθοπλασίας του Φίλιπ Κ. Ντικ: ένας ήρωας σε κατάσταση σύγχυσης, ασήμαντο γρανάζι του κοινωνικού μηχανισμού• ένας κόσμος σχεδόν ερημωμένος, όπου οι δυνάμεις της εντροπίας παραμένουν ενεργές• πανίσχυρες πολυεθνικές (πολυπλανητικές) εταιρίες• μια τηλεοπτική προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή• ένας νέος μεσσίας• μια θρησκεία που αποτελεί απειλή για κάθε πολιτικό σύστημα.
Συγγραφέας: Φίλιπ Κ. Ντικ 
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος.

   "Το Ηλεκτρικό Πρόβατο" του Φίλιπ Κ. Ντικ είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο η Γη έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Με φόντο μία δυστοπική κοινωνία, ο κεντρικός ήρωας Ρικ καλείται να σκοτώσει κάποια συγκεκριμένα ανθρωποειδή για να αποκτήσει χρήματα, ώστε να μπορέσει να αγοράσει ένα κανονικό ζώο. Θέλει να αντικαταστήσει το δικό του πρόβατο, καθώς είναι ηλεκτρικό.
   Ο συγγραφέας με απλή και λιτή γραφή εισάγει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο, όπου λόγω της καταστροφής μετά από έναν μεγάλο πόλεμο, έχουν απομείνει ελάχιστοι άνθρωποι στη Γη. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι πραγματικοί, αλλά μηχανές με ανθρώπινη μορφή. Τα ζώα που έχουν απομείνει είναι ελάχιστα και η τιμή τους στην αγορά είναι πολύ υψηλή. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν ζώα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από τον άνθρωπο. Όσα περιγράφει ο Ντικ είναι ιδιαίτερα σκοτεινά και δεν είναι απίθανο στο μακρινό μέλλον, ο πλανήτης να καταλήξει σε αυτήν την κατάσταση. 
   Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και η υπόθεση έχει πολύ ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ντικ την εμπνεύστηκε τα τέλη της δεκαετίας του '60. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να διαβάσει την ιστορία από διάφορες πλευρές και όχι μόνο μέσα από την οπτική του κεντρικού ήρωα. Σε κάποια σημεία προς το τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας "παίζει" με το μυαλό του αναγνώστη. Τον κάνει να αμφισβητεί ακόμη και την πραγματική υπόσταση του Ρικ, ο οποίος ως χαρακτήρας είναι συμπαθητικός.
   Γενικά, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε και θα το απολαύσετε πολύ περισσότερο, εάν σας αρέσουν τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωσή του θα σας βάλει σε σκέψεις για το μέλλον του πλανήτη και για τη μεγάλη ευθύνη που έχει η ανθρωπότητα για την προστασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...